Fon der Lajen: Predstoji nam prelazak sa opštih na ciljane mjere

U Briselu naglašavanju da izlazak iz vanrednih mjera mora biti oprezan, doziran, koordinisan i prilagođen specifičnim situacijama u svakoj od zemlja članica
2011 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: AP
Ursula fon der Lajen, Foto: AP
Ažurirano: 15.04.2020. 13:41h

Evropska komisija predstavila je danas evropsku mapu puta za postepeno ukidanje mjera uvedenih zbog pandemije novog koronavirusa. U Briselu naglašavanju da izlazak iz vanrednih mjera mora biti oprezan, doziran, koordinisan i prilagođen specifičnim situacijama u svakoj od zemlja članica.

”Ovo nije signal da se restriktivne mjere mogu podići odmah”, upozorila je predsjednica EK Ursula fon der Lajen. Ona je naglasila da se predlog Evropske komisije o postepenom podizanju vanrednih mjera uvedenih širom Evrope u cilju borbe protiv širenja koronavirusa zasniva na osnovna tri preduslova.

”Moraju postojati epidemiološki kriterijumi koji ukazuju na smanjenje širenja virusa u dovoljnom vremenskom periodu. Moraju biti obezbijeđeni adekvatni zdravstveni kapaciteti za sve pacijente, ne samo zaražene COVID19 i mora se uspostaviti sistem nadgledanja situacije u smislu širokog testiranja građana”, izjavila je fon der Lajen.

Ona je kaže da će se raditi na zamjeni "opštih mjera" za "usmjerene mjere", a da je mapa puta koju predstavlja Komisija samo "okvir" za zemlje članice koje bi svaka u odnosu na svoju specifičnu situaciju trebalo da donose nacionalne odluke, ali ih i koordiniše na EU nivou, prenosi Tanjug.

Fon der Lajen je ponovila da će se u narednom periodu poseban naglasak staviti na pronalaženje vakcine protiv COVID19 kao i na ekonomski oporavka Evrope.

Ona je najavila da će EU 5. maja organizovati međunarodnu donatorsku konferenciju, koja će se održati putem inerneta, u cilju prikupljanja fondova za finansiranje iztraživanja i proizvodnje vakcine i tretmana protov korona virusa.

Predsjednica EK naglašava da spašavanje života i zaštita Evropljana ostaje prioritet, kao i da snaga Evrope leži u socijalnom i ekonomskom balansu.

Kada je riječ o ekonomskom opravku, predsjednica Evropske komisije ponovila je da očekuje da će sljedeći višegodišnji budžet EU biti ključni odgovor na korona krizu.

”Snažan budžet će nam biti potreban kako bismo mobilisali značajne investicije u narednim godinama”, zaključila je fon der Lajen.

Ona je najavila da će Komisija predstaviti evropski "plan oporavka" koji će biti zasnovan na revidiranom predlogu EU budžeta za period 2021-2027. godine.

Bonus video: