Procjena epidemiologa: Epidemija koronavirusa u Sloveniji se smiruje

Pro podacima Ministarstva zdravlja, i dalje je najteže u domovima za stare
1745 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Ljubljane, Foto: BETAPHOTO
Detalj iz Ljubljane, Foto: BETAPHOTO

Slovenija dnevno ima po devet novih slučajeva zaraze koronavirusom i posljednjih dana nije zabilježila nijedan smrtni slučaj, a epidemiolozi procjenjuju da se epidemija smiruje, objavljeno je danas u Ljubljani.

Juče je urađeno 1.174 testiranja i potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze korona virusom, ali broj smrtnih slučajeva ostao je isti, ukupno 77, saopštila je Vlada, prenosi Hina.

Po ocjenama epidemiologa, zaraza nastavlja da se smiruje.

U ponedjeljak je bilo troje manje hospitalizovanih nego u nedjelju, pa je sada u bolnicama ukupno 85 ludi, a 25 na intenzivnoj njezi.

Iz bolnica su juče otpuštena još četiri pacijenta.

Ukupan broj potvrđeno zaraženih koronavirusom, od početka epidemije do kraja ponedjeljka u ponoć, je 1.344, a ukupno je testirano 42.976 ljudi.

Pro podacima Ministarstva zdravlja, i dalje je najteže u domovima za stare, gdje epidemija još nije na silaznoj putanji.

Iz tih ustanova je čak 26 odsto ukupno potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sloveniji, i oko 75 odsto ukupno potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s tim virusom.

Najteže stanje je u domovima Metlika, Ljutomer, Horjul i Šmarje pri Jelšah.

Tamo je petina svih slučajeva zaraze u Sloveniji. U tim domovima je umrlo 58 ljudi, od kojih polovina starija od 85 godina.

Mministar Tomaž Gantar je danas rekao da je zarazu u domove za stare vjerovatno donijelo osoblje, uprkos protokolima i uputstvima vlasti.

Bonus video: