VIDEO SASTANAK VOĐA UNIJE

Makron: Bez konsenzusa o prenosu pomoći određenim zemljama EU

Makron se zalagao tokom današnje video konferencije šefova država i vlada EU za veliki plan obnove, koji ne bi uključivao samo zajmove već i poklone
1596 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: AP, AP
Makron, Foto: AP, AP

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da nije postignut konsenzus na video sastanku vođa Unije o prebacivanju pomoći ka regionima i sektorima najteže pogođenim krizom novog koronavirusa. 

Makron se zalagao tokom današnje video konferencije šefova država i vlada EU za veliki plan obnove, koji ne bi uključivao samo zajmove već i poklone.

"Ako ostavimo da padne dio Evrope, cijela Evropa će pasti", ocijenio je Makron.

Pariz se zalaže za plan obnove reda veličine od pet do deset procentnih poena BDP-a, što je između 800 i 1.600 milijardi eura, oko koga postoji načelna saglasnost unutar Unije. Međutim nema slaganja oko načina raspodjele tih sredstava.

Makron želi izdavanje dugova sa zajedničkom garancijom da bi se finansirali budžetski transferi ka posebno pogođenim regionima i sektorima, uz vrlo stroge propise koje bi svi prihvatili.

"O tome danas nema konsenzusa. Ipak to je odgovor koji treba da imamo i mislim da naša Evropa nema budućnosti ako ne umijemo da postignemo takav odgovor", rekao je on. 

Vođee EU su posle današnje video konferencije zadužile Evropsku komisiju da do 6. maja da predlog za budžet za period 2021-2027, uključujući fond za obnovu privrede poslije pandemije koronavirusa. 

Preporučujemo za Vas