Skup pristalica Sakašvilija u Kijevu, traže ostavku Porošenka

Najbliži Sakašvilijev pristalica David Sakvarelidze rekao je da opozicionari neće prestati da insistiraju na svojim zahtjevima, "iako je Sakašvili izbačen iz zemlje"
0 komentar(a)
Kijev protest, Sakašvili protest, Foto: Reuters
Kijev protest, Sakašvili protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2018. 12:50h

Pristalice bivšeg predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija okupile su se u kijevskom parku Taras Ševčenko, pozivajući na opoziv ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Organizatori skupa navode da u maršu učestvuje oko tri hiljade ljudi, prenosi Tas.

Najbliži Sakašvilijev pristalica David Sakvarelidze rekao je da opozicionari neće prestati da insistiraju na svojim zahtjevima, "iako je Sakašvili izbačen iz zemlje".

"Mi ćemo Porošenka baciti na istorijsko smetlište", rekao je Sakvarelidze, dok su okupljeni prekinuli njegov govor uzvicima "Ostavka".

Učesnici skupa namjeravaju da krenu ka Trgu Mihailovskaja, gdje planiraju da nastave protest, navodi ruska agencija.

Sakašvili, koji je i lider ukrajinskog Pokreta novih snaga, u ponedjeljak je pritvoren dok je bio u jednom restoranu u Kijevu, a potom je deportovan u Poljsku.

On je rekao da će nastaviti iz inostranstva da okuplja ljude, koji su protiv vlasti u Ukrajini.

U sud u Kijevu u srijedu je stigla žalba Sakašvilija, koji je zatražio da se njegovo protjerivanje u Poljsku proglasi nezakonitim, saopštila je Pres-služba kijevskog suda.

Sakašvili je 2015. godine dobio državljanstvo Ukrajine i imenovan je za guvernera regiona Odesa, ali mu je državljanstvo prošle godine oduzeto.

Bonus video: