Poslije karantina, uželjeli se i škole

U Španiji, djeca mlađa od 14 godina juče su prvi put poslije šest nedjelja izašla vani
1155 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Barselone, Foto: AP
Detalj iz Barselone, Foto: AP

Šetnjom, na biciklima, rolerima ili skejtbordovima, španska djeca su juče konačno izašla na ulice pošto su proteklih šest nedjelja proveli u svojim domovima, pošto je Španija u naporima da se izbori sa pandemijom koronavirusa uvela neke od najstrožih mjera ograničavanja kretanja.

Popuštanje mjera uslijedilo je nakon što je Španija, jedna od najteže pogođenih zemalja, registrovala najniži dnevni broj novooboljelih i najmanji broj preminulih u posljednjih mjesec dana. To je prvi korak dok vlada planira postepeno popuštanje ograničenja.

Djeci mlađoj od 14 godina dozvoljeno je da izađu iz svojih domova prvi put pošto je vlada proglasila vanredno stanje 14. marta i zatvorila većinu javnog života i ekonomske aktivnosti. Djeca, noseći zaštitne maske, izašla su juče na ulice Madrida.

Lusija Ibanez, 9, koja je izašla u šetnju sa majkom kazala je da su joj tokom karantina nedostajale ulice i parkovi i „osjećaj vazduha na licu“. „Nikada nisam pomislila da će mi nedostajati škola, ali mi zaista nedostaje“, kazala je ona.

španija djeca
Djeca prvi put izašla nakon šest nedjelja(Foto: AP)

Djeci je dozvoljeno da uz nadzor starijih osoba dnevno izađu na sat vremenu između devet ujutru i devet uveče i da borave na udaljenosti od najviše kilometar od njihovih domova.

Odrasli mogu da budu u pratnji najviše troje djece, kojoj nije dozvoljeno da idu na igrališta niti da razmjenjuju igračke i moraju poštovati pravila o socijalnoj distanci, što znači da moraju biti udaljeni najmanje dva metra od drugih ljudi.

Škole će ostati zatvorene.

„Ovo je bilo apsolutno neophodno nakon 42 dana“, kazala je Karla Markez, koja je izašla sa kćerkom blizu plaže. „Bilo je veoma emotivno... Treba da cijenimo male stvari u životu koje očigledno nijesmo ranije cijenili“.

Ministar zdravlja Salvador Ila kazao je juče popodne da izgleda kao da se porodice generalno pridržavaju pravila, ali da će vlada pratiti šta će se dešavati narednih dana i ukoliko bude neophodno „prilagoditi kriterijume“.

španija djeca
Djeca prvi put izašla nakon šest nedjelja(Foto: AP)

Ministarstvo je juče saopštilo da je 288 osoba preminulo nakon što im je potvrđen koronavirus, što je najniži dnevni porast broja žrtava u zadnjih mjesec dana. Ukupan broj žrtava od kovida-19 juče je iznosio 23 190, dok je ukupni broj oboljelih porastao na 207 634. Španija je treća po broju umrlih od kovida-19, nakon Sjedinjenih Država i Italije.

U Italiji je juče takođe zabilježen najmanji dnevni broj smrtnih slučajeva od sredine marta. Prema podacima koje su italijanske vlasti sinoć objavile, u Italiji je tokom 24 časa umrlo još 260 osoba, najmanje od 14. marta kada je bilo 175 mrtvih u jednom danu. Broj novozaraženih u Italiji prema sinoćnjim podacima bio je 2.324, čime je ukupan broj osoba kod kojih je potvrđena infekcija povećan na 197.675.

Špansko ministarstvo zdravlja je u petak promijenilo metodu registrovanih slučajeva. Oni više neće ubrajati testirane na antitijela i uključivaće samo pozitivni rezultat PCR testova, koji detektuju prisustvo aktivnog virusa.

Španska ministarka za zaštitu životne sredine Tereza Ribera kazala je da će zemlja početi da postepeno otvara ekonomsku aktivnost sljedeće nedjelje, dodajući da je vlada naročito posvećena bezbjednom otvaranju turizma, koji predstavlja 12 odsto državnog BDP-a.

„Ukoliko otvorimo tuizam, onda to mora biti uz potpunu bezbjednost; većina poslodavaca i udruženja već rade na onome što bi se smatralo „bezbjednim turizmom“ kako ne bismo nepotrebno povećavali rizik kojem se izlažemo“, kazala je ona na konferenciji za novinare.

Dok karantinske mjere popuštaju i dalje postoji potreba da se izbjegnu gužve, kazala je Ribera, predstavljajući ideje o pomjeranju početka radnog vremena, proširivanju pješačkih oblasti i nastavak rada od kuće tamo gdje je to moguće.

Šef za vanredne situacije Fernando Simon je kazao da se država mora pobrinuti da zdravstveni sistem bude u stanju da odgovori na pojavu nove epidemije.

Španija mora da se čuva od „novih talasa“ bolesti, kazao je on na konferenciji za novinare. Kazao je da je cilj postepeno vraćanje u normalu, upozorivši da „to neće biti ista normala kakva je bila prije godinu dana“.

U jednom vladinom dokumentu preporučuje se da regioni udvostruče kapacitete za intenzivnu njegu kako bi se nosili sa mogućim povećanjem slučajeva kovida-19 dok popuštaju mjere ograničenja kretanja.

Premijer Pedro Sančez će više detalja o popuštanju mjera iznijeti prilikom sjutrašnjeg predstavljanja plana vlade, kazala je Ribera.

Bonus video: