otvorili vrata za učenike nižih razreda

U Norveškoj se dio djece vraća u škole, neki roditelji zabrinuti

Skandinavska zemlja nastavlja postupno ublažavati mjere
359 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Norveška, u kojoj se epidemija koronavirusa povlači, u ponedjeljak je otvorila vrata za učenike nižih razreda, što je nova etapa u normalizaciji koja ide sporo i postupno, a ipak zabrinjava dio roditelja.

Nedjelju dana pošto su se u toj nordijskoj zemlji otvorile jaslice i vrtići, u školske klupe vraćaju se djeca od šest do deset godina koja će nakon šest nedjelja praćenja nastave na daljinu sjedjeti u razredima od 15 učenika.

Norveška time nastavlja postupno ublažavati mjere kojima je od 12. marta počela suzbijati širenje koronavirusa, piše Hina.

Frizeri i kozmetičari takođe su dobili dozvolu za rad.

Na snazi ostaju brojne druge mjere poput zabrane okupljanja na sportskim i kulturnim događajima kao i preporuke o očuvanju fizičkog razmaka

"Ne smijemo se opustiti i moramo još naporno raditi da održimo epidemiju pod nadzorom", rekla je premijerka Erna Solberg u petak.

"Ne budemo li bili na oprezu, to bi moglo imati teške posljedice za druge. U najgorem slučaju, moraće se ponovo zaoštriti mjere. Moramo se svojski truditi da to izbjegnemo", rekla je na konferenciji za novinare. 

"Moje dijete nije zamorac u laboratoriji"

Neki roditelji smatraju da je povratak u škole preuranjen tim više što je dio zaposlenih iz "barnehagera" bio pozitivan na kovid-19 otkako su se jaslice otvorile prošle sedmice.

"Ne bi me čudilo da se stvar pogorša kada se otvore škole", komentarisao je korisnik na stranici "Moje dijete ne smije biti zamorac u laboratoriju za kovid-19", a koja ima gotovo 30.000 članova.

U nedjelju je, prema zvaničnim podacima, bilo 7.505 zaraženih koronavirusom i 193 smrti u Norveškoj koja ima 5,4 miliona stanovnika i u kojoj je "kriva" hospitalizovanih u padu od prije nekoliko nedjelja.