Slovačka - država sa najmanjim brojem preminulih od koronavirusa: Počela rano sa zatvaranjem granica i ustanova

Država bez izlaza na more s nešto manje od 5,5 miliona stanovnika, zatvorila je škole, trgovine i granicu prije svih ostalih evropskih država osim Italije
7839 pregleda 4 komentar(a)
Bratislava, Foto: Shutterstock
Bratislava, Foto: Shutterstock

Dok koronavirus širom Evrope svakodnevno ubija hiljade ljudi, jedna se zemlja ističe po niskom broju smrtnih slučajeva, piše Bloomberg.

Slovačka, zemlja bez izlaza na more s nešto manje od 5,5 miliona stanovnika, zatvorila je škole, trgovine i granicu prije svih ostalih evropskih država osim Italije. Političari i televizijski novinari prigrlili su zaštitne maske prije nego što ih je vlada kroz naredbe učinila obaveznim.

Te su mjere urodile plodom. Šest sedmica nakon prvog slučaja zaraze, Slovačka je zabilježila svega 18 smrtnih slučajeva. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Slovačka ima najmanjih broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u cijeloj Evropi.

"Brzina je ključna", rekla je Eva Šernhamer, voditeljica Odjela epidemiologije Medicinskog sveučilišta u Beču. "Idealno bi bilo da se epidemija suzbije u trenutku kada se može doći do svakog bliskog kontakta zaražene osobe. Gledajući unatrag, Slovačka je napravila pravu stvar."

Čelnik regije Bratislava Juraj Droba zatvorio je škole dva dana nakon što je Slovačka zabilježila prvi slučaj zaraze i sedam dana prije ostatka zemlje. "Vidio sam što se događalo u Italiji", rekao je Droba.

Glavni zdravstveni inspektor Slovačke Jan Mikas naredio je policiji da na granici zaustavi konvoj skijaša koji se vraćao iz Austrije i stavi ih u karantin.

Kod 60 osoba iz tog konvoja kasnije je utvrđena zaraza koronavirusom.

Poput mnogih europskih zemalja, Slovačka se ovih dana priprema za popuštanje mjera za suzbijanje širenja zaraze kako bi revitalizirala devastiranu ekonomiju.

"Ako se trendovi nastave, moći ćemo da kažemo da smo po pitanju suzbijanja širenja virusa jedni od najboljih na svijetu", rekao je Martin Smatana, čelnik Instituta za zdravstvenu politiku koji je radio statističke modele i projekcije širenja virusa. "Virus se u većini populacije ne širi."

Bonus video: