Pop zvijezda u Rusiji izazvala gnjev stavom o porodičnom nasilju: Šta si mu uradila da te tuče?

Napori na podizanju svijesti o tom problemu, međutim, često su nailazili na otpor konzervativnih političara, kao i Ruske pravoslavne crkve. Isto važi i za zakone: ruski poslanici su 2017. u velikoj mjeri dekriminalizovali nasilje u porodici, a konzervativci i crkva od tada vode kampanju protiv napora da se promijeni taj zakon
5667 pregleda 0 komentar(a)
Regina Todorenko, Foto: Shutterstock
Regina Todorenko, Foto: Shutterstock

Prošle godine, Reginu Todorenko, pop zvezdu rođenu u Ukrajini i voditeljku popularnog televizijskog programa, čitaoci ruskog izdanja Glamura (Glamour) proglasili su za Ženu godine.

Prošle nedelje, časopis joj je oduzeo titulu poslije televizijskog intervjua u kome je izgleda krivila žene za nasilje koje trpe od svojih partnera, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Toderenko se izvinila rekavši da se protivi svakom nasilju u porodici i da je upotrijebila "pogrešnu formulaciju". Kontroverza je bila poslednji podsjetnik kako se Rusija i Ukrajina hvataju u koštac s pokretom #MeToo protiv seksualnog uznemiravanja i seksualnih napada na žene koji se širi u svijetu od 2017. godine.

Nasilje u porodici u Rusiji se dugo smatralo temom o kojoj ne treba pričati javno, ali je poslednjih godina privuklo novu pažnju javnosti, uz podsticaj nove generacije žena koje odbacuju mnoge dominantno muške norme u Rusiji, Ukrajini i drugdje.

Pokret #MeToo, koji je proizašao iz nekoliko velikih novinarskih istraga u Sjedinjenim Američkim Državama 2017. godine, dodatno je inspirisao aktivistkinje da javno govore o sramotnom ponašanju muškaraca na moćnim pozicijama u Rusiji.

Među onima koji su se suočili s javnim optužbama za uznemiravanje ili zlostavljanje bili su član donjeg doma parlamenta Rusije Leonid Slucki i istaknuti filmski režiser Stanislav Govoruhin.

Napori na podizanju svijesti o tom problemu, međutim, često su nailazili na otpor konzervativnih političara, kao i Ruske pravoslavne crkve. Isto važi i za zakone: ruski poslanici su 2017. u velikoj mjeri dekriminalizovali nasilje u porodici, a konzervativci i crkva od tada vode kampanju protiv napora da se promijeni taj zakon.

Pandemija koju je izazvao koronavirus, zbog koje su uvedene obuhvatne mjere ograničenja u Moskvi i drugim velikim ruskim gradovima, dovela je i do povećanja broja poziva za pomoć na telefonske linije za nasilje u porodici, naveo je list RBK.

Zbog mjera zatvaranja tokom pandemije zabijelježen alarmantan porast porodičnog nasilja.

Za mnoge žene u Rusiji i Ukrajini, Todorenko je bio simbol mlađe, uticajne javne ličnosti koja se zalagala za progresivne vrijednosti. Rođen u crnomorskoj luci Odesa, Toderenko je počela da se ističe 2014. kao voditeljka emisije o putovanjima na ruskom jeziku "Pismo ili glava". Godinu dana kasnije, snimila je hit pop pesmu "Heart's Beating".

Njeni blogovi i postovi na društvenim medijima donijeli su joj milione pratilaca na Instagramu. Prema rangiranju u medijima, nalazi se među 10 uticajnih korisnika Instagrama na ruskom jeziku.

U decembru 2019. godine, čitaoci ruskog izdanja časopisa Glamur izglasali su je za Ženu godine.

Todorenko je 23. aprila učestvovala u video intervjuu na Pipltoku (Peopletalk) koji se bavi poznatim ličnostima. Sjedeći pored svog supruga Vlada Topalova, Todorenko je glasno razmišljala na temu zašto žene javno pričaju o tome kako ih zlostavljaju muževi ili o zlostavljanju u kući.

Bonus video: