Dolazak četiri sata prije leta, dezinfekcioni tunel i skeneri za mjerenje temperature: Ovako bi moglo da izgleda putovanje avionom

Jedno je sigurno: kada je riječ o vazdušnom saobraćaju povratak u stari svijet, kakav je bio prije korone, neće biti tako brzo moguć, vjerovatno nikada
15668 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Ilustracija, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Ažurirano: 01.05.2020. 12:04h

Kada vazdušni saobraćaj bude ponovo uspostavljen, avionska putovanja će biti potpuno drugačija u odnosu na vrijeme prije korone – na aerodromima i u avionu. Biće potrebno još više vremena i strpljenja, piše Adreas Špet.

Jedno je sigurno: kada je riječ o vazdušnom saobraćaju povratak u stari svijet, kakav je bio prije korone, neće biti tako brzo moguć, vjerovatno nikada. Već sada se naveliko diskutuje o tome u kojoj formi bi letovi mogli ponovo da se obnove. Prije svega se postavlja pitanje da li će sjedišta u sredini morati da ostanu prazna.

Naime, nije dokazano da bi slobodna sjedišta u sredini mogla da umanje rizik od infekcije. I pored toga brojne avio-kompanije blokiraju mjesta u sredini, barem kada je riječ o prvoj fazi letova. „To je čista kozmetika i naučno nije dokazano da je to potrebno", kaže Šašank Nigam, šef konsultantske firme za vazdušni saobraćaj Simpliflying.

Sa druge strane, azijska firma Haeco se pragmatično zalaže za to da između redova sjedišta budu postavljeni redovi sa teretom. To bi omogućilo veću distancu između putnika i bolju raspodjelu tereta u vremenima kada je potražnja za teretnim kapacitetima veća nego za sjedištima.

Maske i dodatne kontrole

Nadležne službe međutim do sada nijesu upoznate sa slučajevima infekcije u avionu. Vazduhoplovna industrija uvijek iznova naglašava da je vazduh u avionima, zahvaljujući kvalitetnim filterima za čestice, barem jednako čist kao u operacionim salama. Takođe ističu i da strujanje vazduha u avionu ide odozgo na dolje, što dodatno smanjuje rizik od zaraze.

U skladu sa propisima koji su tek uvedeni u brojnim zemljama i zaštitne maske će biti obavezne. To stoji i u konceptu za ponovno pokretanje vazdušnog saobraćaja Udruženja avio-prevoznika Njemačke (BDL). U Kanadi je to već na snazi, a kompanija Lufthanza moli putnike da od sljedećeg ponedjeljka (4. maj) nose zaštitu za usta i nos.

Umjesto dosadašnjeg direktnog odlaska na bezbjednosnu kontrolu ili ka izlazima, moguće je da će uskoro na kontrolna mjesta morati da se dolazi i dva sata prije leta. Ubuduće će možda sav prijavljeni prtljag, kao i ručni prtljag morati da se dezinfikuje ultraljubičastim zračenjem, a moguće su i dodatne zdravstvene kontrole. U avion će se ulaziti u malim grupama na sigurnoj udaljenosti, a u putnički most za ukrcavanje bi mogao da bude ugrađen svojevrsni tunel za dezinfekciju. Takođe je moguće da će se na aerodromima raditi i brza testiranja na koronavirus.

Sjedenje pored prtljaga?

Generalno bi putovanje moglo da bude znatno drugačije nego inače: članovi kabinske posade u zaštitnim odelima, svi putnici sa maskama i rukavicama, unutrašnjost aviona se dezinfikuje prije polijetanja, na svakih pola sata članovi posade dijele sredstva za dezinfekciju ruku, a i u prvoj i biznis klasi samo se još dijele jela koja su zapakovana. Posebno osoblje tokom čitavog leta vodi računa o higijeni u toaletima i kuhinji.

Zbog budućeg intenzivnog čišćenja aviona i duže procedure ulaska u avion, s obzirom na propise o udaljenosti, i avioni će više vremena biti na pistama.

Nakon slijetanja, na aerodromima će morati da se pokaže potvrda o imunitetu, kao i da se prođe kroz skener za mjerenje temperature. Prije preuzimanja prtljaga, on će još jednom biti dezinfikovan. Tako da letjenje mnogima više neće biti zabavno. „U zavisnosti od toga koliko će vremena proći dok vakcine budu dostupne, neke stvari će ostati, a neke opet nestati", smatra Ingo Vugecer iz vazduhoplovnog koncerna Erbas (Airbus).

Mračna vizija

Firma Simpliflying je sada izradila scenario kako bi avio-saobraćaj mogao da izgleda u doba-dezinfekcije. „Promjene će u najmanju ruku biti velike kao nakon 11. septembra 2001. godine, ako ne i veće i biće trajne", prognozira Šašank Nigam. U njegovoj - nedavno predstavljenoj – studiji, putovanja avionom bi mogla ovako da izgledaju: u okviru onlajn prijave za let ubuduće će možda morati da se pošalje i neka vrsta potvrde o imunitetu, kojom se dokazuje postojanje antitela na Covid-19.

Na aerodrome će morati da se dolazi najmanje četiri sata prije leta. Prije nego što putnici stignu na chek-in, moraće da prođu kroz dezinfekcioni tunel i skener koji mjeri tjelesnu temperaturu. Novoosnovana služba za zdravlje u saobraćaju bi mogla zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, aerodromskim i avio-kompanijama da utvrdi nove standarde. Ako pravila koje skicira Simpliflying zaista postanu stvarnost, to bi mogao da bude još jedan razlog da se ubuduće izbjegavaju avioni.

Zanimljive inovacije

Proizvođači avionskih sjedišta sada prvi put predstavljaju ponudu za post-korona-eru. Kompanija Aviointeriors iz Italije je tako dizajnirala sigurnosnu pregradu u vidu haube od pleksiglasa, koje bi pokrivala ramena i glavu putnika, što pomalo podsjeća na stare telefonske govornice.

Kod zahtjevnijeg modela Janus, koji je ime dobio po rimskom bogu sa dva lica, sjedište u sredini je okrenuto u suprotnom smjeru, a pregrada od pleksiglasa ga odvaja od susjednog sedišta. „Higijenski pregradni zid bi na inteligentan način mogao da odgovori na teme komfor/privatna sfera i higijena/distanca", smatra Ingo Vugecer iz Erbasa. Do sada još ni jedna aviokompanija u svojim avionima nema takav post-korona-namještaj.

Bonus video: