Rajaner ukida 3.000 radnih mjesta, odlažu i nabavku aviona

U saopštenju kompanije se navodi da "Rajaner" ne očekuje da se evropski avio-saobraćaj u potpunosti oporavi od krize izazvane pandemijom virusa korona do 2022. godine
1585 pregleda 0 komentar(a)
Rajaner, Foto: Shutterstock
Rajaner, Foto: Shutterstock

Irska avio-kompanija "Rajaner" planira da ukine tri hiljade radnih mjesta i u razgovorima je sa kompanijom "Boing" u vezi sa odlaganjem isporuke aviona.

U saopštenju kompanije se navodi da "Rajaner" ne očekuje da se evropski avio-saobraćaj u potpunosti oporavi od krize izazvane pandemijom virusa korona do 2022. godine.

Evropska kompanija do prije dvije sedmice nije planirala da odloži narudžbinu aviona, jer su u upravi mislili da će biti moguće ostvariti veliki profit tokom 2021. godine.

"Rajaner" je, međutim, pomjerio rok za povratak normalnom redu letjenja sa juna na jul, uz napomenu da će u tri mjeseca sezone do kraja septembra biti aktivno samo 50 odsto planiranog kapaciteta.

Prema saopštenju kompanije, u toku je preispitivanje planova rasta i narudžbine letjelica, a u toku su razgovori sa "Boingom" i zakupcima aviona u vezi sa smanjenjem isporuke u naredna 24 mjeseca.

"Rajaner' očekuje da će obnavljanje nivoa potražnje i cijena na nivo iz 2019. godine potrajati barem dvije godine, najranije do ljeta 2022. godine", izjavio je izvršni direktor irske kompanije Majkl O'Liri.

On je rekao da će kompanija započeti konsultacije o zatvaranju baza i otpuštanju do 3.000 radnika, uglavnom pilota i članova kabinske posade, prenosi Srna.

"Rajaner" je saopštio da očekuje gubitke od stotinu miliona eura u tri mjeseca do kraja juna.

O'Liri je najavio žalbu evropskim sudovima zbog, kako je naveo, državne pomoći desetini rivala u vrijednosti od najmanje 30 milijardi eura.

Bonus video: