Njemačkoj ekonomiji možda će trebati osam godina da se oporavi od pandemije

Analitičari su upozorili da će se njemačka ekonomija tek 2028. godine vratiti na nivo prije pandemije, ukoliko zemlja sprovede strukturne reforme prema razvoju industrije automatizacije i vještačke inteligencije
1009 pregleda 2 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock

Njemačka ekonomija suočava se s ozbiljnim problemima, gubeći 15 milijardi eura nedjeljno zbog recesije izazavanom pandemijom koronavirusa.

To se navodi u novom izvještaju firme Mekinsi i kompani koja upozorava da će Njemačkoj možda trebati osam godina da se oporavi.

Očekuje se da će Njemačka izgubiti između pet i 10 odsto svog BDP-a do kraja 2020. godine, navodi u izvještaju njemačka podružnica američke konsultantske firme Mekinsi i kompani.Ekonomija Njemačke ovog aprila u padu je 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja gubitak od otprilike 15 milijardi eura nedjeljno.

Analitičari su upozorili da će se njemačka ekonomija tek 2028. godine vratiti na nivo prije pandemije, ukoliko zemlja sprovede strukturne reforme prema razvoju industrije automatizacije i vještačke inteligencije.

"Povratak izvornom modelu ekonomskog rasta više neće biti izvodljiv u ovoj deceniji", navodi se u izvještaju.

Prema procjeni firme Mekinsi i kompani, kriza izazvana pandemom zahvatila je čak devet miliona radnika, što je sedam puta više nego u jeku finansijske krize između 2008. i 2009. godine.

Mračne prognoze Mekinsija odgovaraju i najavama iz Vlade Njemačke. Ministar ekonomije Njemačke PIter Altmajer ranije ove nedjelje upozorio je da će zemlja "doživjeti najgoru recesiju u istoriji savezne republike", osnovane ubrzo nakon Drugog svjetskog rata.

"Uticaji pandemije potisnuće našu ekonomiju u recesiju nakon 10 godina rasta", rekao je on.

Kriza je teško pogodila i susjednu Francusku, gdje je premijer Eduar Filip prošlog mjeseca predvidio da će zemlja pretrpjepreti najgoru recesiju od 1945. godine.

Bonus video: