U Sloveniji prvi dan bez novooboljelih u skoro dva mjeseca, dvoje mrtvih

U bolnicama je još uvijek liječi 59 oboljelih, jedan manje nego dan ranije
874 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

U posljednja 24 sata u Sloveniji nije otkriven nijedan novi slučaj koronavirusa, iako je urađeno 500 testova, pa ukupni broj inficiranih ostaje 1.439, objavila je slovenačka vlada.

Dan bez zaraze koronavirusom prvi je nakon 4. marta, kad je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj. Protekle sedmice, zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama, broj novozaraženih varirao je od pet do 11.

U posljednja 24 sata u Sloveniji su umrle su još dvije osobe oboljele od kovida-19, pa se broj preminulih tako povećao na 96, prenosi Hina.

U bolnicama je još uvijek liječi 59 oboljelih, jedan manje nego dan ranije, dok je broj teže oboljelih na odjeljenjima intenzivne njege 21 i nije promijenjen posljednja tri dana.

Iako je situacija s kovidom-19 pod kontrolom, a epidemija se smiruje, slovenački epidemiolozi upozoravaju da to nikako ne znači da će virus nestati i da je opasnost novog rasta širenja zaraze otklonjena pa je potrebno dosljedno se pridržavati mjera fizičke distance, higijene i još uvijek važećih restrikcija u predstojećim danima, sedmicama i mjesecima.

Prema podacima koje u subotu prenose mediji iz zvaničnih izvora, u slovenačkim je opštinama još uvijek 121 "aktivni" slučaj zaraze koronavirusom potvrđen testovima u posljednje dvije sedmice, što znači da su to potencijalni prenosioci bolesti.

Više od 55 hiljada testiranih

U Sloveniji je do sada ukupno obavljeno 55.520 testiranja na prisutnost novog koronavirusa i potvrđeno je 1439 zaraženih, što je relativno nizak nivo zaraze.

U ponedjeljak će u okviru već određenih popuštanja dosadašnjih mjera biti dopušten rad lokala i ugostiteljskih objekata na otvorenim prostorima bašti i terasa, ponovo se dopuštaju mise s prisutnošću vjernika, a otvaraju se i mnoge uslužne djelatnosti koje do sada nisu bile dostupne klijentima, poput kozmetičkih salona.

Bonus video: