Italija polako izlazi iz najdužeg svjetskog karantina

Službeno je u Italiji uslijed epidemije umrlo 28.884 ljudi, najviše u Evropi
2062 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Rimu, Foto: AP
Danas u Rimu, Foto: AP

Prvi puta u devet sedmica Italijani mogu šetati i posjetiti rodbinu, pošto je pandemijom koronavirusa najpogođenija zemlja Evrope počela sa ublažavanjem restriktivnih mjera.

Četiri miliona ljudi, od čega oko 72 odsto muškaraca, vratiće se na gradilišta i u fabrike kako bi ekonomski uzdrmana zemlja ponovo pokrenula aktivnosti.

Restorani koji su preživjeli najgoru krizu unazad nekoliko generacija otvoriće se samo za uslugu naručivanja hrane, ali barovi i radnje u kojima se prodaje sladoled ostaće zatvoreni, prenosi agencija Hina.

Javni prevoz se ne preporučuje, a u javnim prostorima svi će morati da nose maske.

Vuhan, grad u pokrajini Hubei i izvorište koronavirusa, objavio je 23. januara karantin koji je trajao 76 dana, a nekoliko sedmica kasnije to je uradila i Italija

Tako je Italija postala prva zemlja u Evropi koja se zbog bolesti covid-19 potpuno zatvorila.

Službeno je u Italiji uslijed epidemije umrlo 28.884 ljudi, najviše u Evropi.

Takođe, posljedice po ekonomiju su dostigle istorijske razmjere. Očekuje se da će treća najveće ekonomija eurozone doživjeti najveći pad od Velike depresije 30-ih godina 20. vijeka.

Polovina radne snage dobija državnu podršku, a isti broj strahuje od nezaposlenosti. Takođe, dio nezaposlenih ne vjeruje u sposobnost premijera Đuzepea Kontija da će sigurno izvući zemlju iz krize, navodi Hina.

Otvaranje je zbog velikog decentralizovanog sistema neujednačeno pa su pokrajine Veneto i Kalabrija još prošle sedmice dozvolile serviranje jela i pića u barovima i restoranima, a područje Đenove razmišlja o otvaranju plaža i rekraetivnim akrivnostima poput jedrenja, ali u manjim grupama.

Susjedna regija Emilija-Romanja če ih i dalje drži zatvorenim, čak i za one koji žive pored mora.

Čak 62 odsto Italijana smatra da će im zbog mjera karantina trebati psihološka pomoć.

Podrša vladi Kontea i dalje je na 63 odsto, ali je od marta pala za osam odsto.

Bonus video: