Nova strategija u liječenju COVID-19, Đikić: Istovremeno se zaustavlja virus i jača imuni sistem

Grupa naučnika dokazala je kako farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost protiv novog koronavirusa u ljudskim epitelnim stanicama, prvoj postaji ulaska virusa u organizam
8006 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa naučnika sa Instituta za biohemiju Univerziteta Gete u njemačkom gradu Frankfurtu sa saradnicima prepoznali su proteazu PLpro koronavirusa SARS-CoV-2, sličnu papainu, kao osnovni virusni enzim ali i moguću slabu tačku ovog virusa koja bi čak mogla biti i njegova Ahilova peta, piše hrvatski Večernji list.

PLpro je potreban za procesuiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica unutar ljudske stanice. Dodatno, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim kako bi utišao odgovor imunog sistema na njegovu prisutnost te pomaže virusnoj modulaciji da rad domaćeg imunog sistema okrene u svoju korist.

Tako se virus lakše može replicirati i dalje širiti.

Grupa naučnika dokazala je kako farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost protiv novog koronavirusa u ljudskim epitelnim stanicama, prvoj postaji ulaska virusa u organizam.

Rezultati ovog istraživanja su dostupni javnosti kao rad predložen za objavljivanje u naučnim časopisima ugledne porodice Nature, piše Večernji list.

"Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske strategije putem ciljanja PLpro proteaze – istovremeno se zaustavlja virus te se jača imuni sistem. Da bismo postigli ovako dubok uvid kombinovali smo biohemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje koje postoji na našem institutu pa sam iz zahvalan mojoj grupi naučnika koja je zaista postigla puno u jako kratko vrijeme. Naše zajedničko istraživačko djelovanje s Institutom za medicinsku virologiju pod vođstvom Sandre Ciesek bilo je zaista najbitnije kako bi se pokazalo kako inhibicija PLpro proteaze zaustavlja virus, rekao je hrvatski naučnik prof. dr. sc. Ivan Đikić koji vodi grupu naučnika sa Univerziteta Gete koja potpisuje ovo dostignuće, piše Večernji list.

Osim toga, drugi naučnici u Frankfurtu, Minhenu, Maincu, Frajburgu i Lajdenu doprinijeli su eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima, navodi se u saopštenju o ovom naučnom dostignuću.

Ovi rezultati donose jasnu naučnu logiku kojom se mogu dalje nastaviti istraživanja spojeva i ljekova koji targetiraju PLpro proteazu koronavirusa SARS-CoV-2.

Jedna američka klinika u ovom trenutku radi kliničko testiranje lijeka Famotidina kojim se cilja PLpro na pacijentima s COVID-om-19, piše Večerni list.

"Ovo su zaista uzbudljive vijesti. Ipak, djelovanje Famotidina na virusni PLpro još nije potvrđeno. Takođe, trebamo biti posebno pažljivi kod kliničke primjene jer inovativne terapije protiv PLpro mogu se razlikovati u zavisnosti radi li se o ranim ili kasnijim stadijima COVID-a-19", kažu Đikić i Ciesek.

Bonus video: