Evropska komisija objavila novi akcioni plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma

"Obvezujemo se da ćemo u sledećih 12 mjeseci brzo i dosljedno sprovesti sve te mjere i ojačati globalnu ulogu EU u oblikovanju međunarodnih standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma"
315 pregleda 0 komentar(a)
Valdis Dombrovskis, Foto: Betaphoto
Valdis Dombrovskis, Foto: Betaphoto

Evropska komisija objavila je akcioni plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i ažurirala spisak visokorizičnih trećih zemalja u čijim su režimima za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma prisutni strateški nedostaci.

U akcionom planu pobrojane su konkretne mjere koje će Komisija preduzeti u sledećih 12 mjeseci kako bi poboljšala sprovođenje, nadzor i koordinaciju pravila EU za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Tim se novim, kako prenosi agencija Hina, sveobuhvatnim pristupom žele ukloniti svi preostali nedostaci i slabe karike u Unijinim pravilima.

"Treba stati na kraj infiltraciji prljavog novca u naš finansijski sistem. Danas donesenim sveobuhvatnim i dalekosežnim akcionim planom dodatno smo učvrstili liniju odbrane u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Obvezujemo se da ćemo u sledećih 12 mjeseci brzo i dosljedno sprovesti sve te mjere i ojačati globalnu ulogu EU u oblikovanju međunarodnih standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma", izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

U skladu s Direktivom o sprečavanju pranja novca Komisija ima pravnu obvezu identifikovati visokorizične treće zemlje u čijem su režimu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma prisutni strateški nedostaci.

Komisija je objavila revidirani popis u skladu sa promjenama na međunarodnom nivou od 2018.

Zemlje koje su uvrštene na spisak su Bahami, Barbados, Bocvana, Kambodža, Gana, Jamajka, Mauricijus, Mongolija, Mjanmar, Nikaragva, Panama i Zimbabve.

Sa popisa su uklonjene Bosna i Hercegovina, Etiopija, Gvajana, Laos, Šri Lanka i Tunis.

Komisija je takođe i transparentniju, razrađenu metodologiju za identifikaciju visokorizičnih trećih zemalja u čijim su režimima za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma prisutni strateški nedostaci koji su velika prijetnja finansijskom sistemu EU.

Akcioni plan se temelji na šest prioriteta: efikasnu primjenu pravila EU u državama članicama; harmonizaciju pravila kako bi se izbjegla različita tumačenja postojećih pravila; osnivanje nadzornog tijela na nivou Unije za praćenje primjene pravila; uspostavljanje mehanizma EU za pomoć u koordinaciji rada finansijsko-obavještajnih jedinica država članica; izrada smjernica o ulozi javno-privatnih partnerstava kako bi se poboljšala razmjena podataka i razjasnila povezana pravila; jačanje globalne uloge EU u oblikovanju međunarodnih standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Bonus video: