Putin: Rusija je nepobjediva kad je ujedinjena

Ruski predsjednik je obećao da će zemlja kasnije i na odgovarajući način obiljeležiti pobjedu nad nacizmom
1652 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnje parade u Moskvi, Foto: AP
Sa prošlogodišnje parade u Moskvi, Foto: AP
Ažurirano: 09.05.2020. 10:47h

Rusija ujedinjena je "nepobjediva", izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na obiljeležavanju 75 godina od kraja Drugog svjetskog rata.

"Znamo i čvrsto vjerujemo da smo nepobjedivi kada samo ujedinjeni", rekao je Putin u kratkom govoru održanom pred planom na grobu neznanom junaku u blizini Kremlja.

Ruski predsjednik nije u govoru direktno pomenuo epidemiju koronavirusa zbog koje ove godine nije održana velika vojna parada u Moskvi kao što je običaj na dan obiljeleževanja kraja Drugog svjetskog rata.

Putin je obećao da će zemlja kasnije i na odgovarajući način obiljeležiti pobjedu nad nacizmom.

Predsjednik Rusije je odao priznanje za oko 27 miliona umrlih Sovijeta tokom rata navodeći da su oni spasili "otadžbinu, živote budućih generacija, Evropu i svijet".

"Klanjamo se u znak sjećanja na one koji se nisu vratili iz rata", rekao je Putin koji je potom u znak pošte održao minut ćutanja.

Pored ruskog predsjednika bili su vojnici koji su bili na određenoj distanci od Putina, koji je u samoizolaciji na periferiji Moskve već nekoliko nedelja.

Jedini tradicionalni dio vojne parade danas je bio let. Nekoliko desetina aviona i helikoptera ruske vojske nadletalo je Moskvu. Eskadrila je iznad Crvenog trga na nebu iscrtala dimom u boji rusku zastavu.

Bonus video: