Poljska: Predsjednički izbori odloženi uz političku krizu, Kačinjski brani Vladu

Kačinjski je u intervjuu naveo da tročlana vladajuća koalicija ima "jedno prilično radikalno krilo i jedno veoma umjereno", ali da trvenja medju njima "nisu ništa novo"
366 pregleda 0 komentar(a)
Kačinjski, Foto: AP
Kačinjski, Foto: AP

Predsjednički izbori u Poljskoj, zakazani za danas, odloženi su poslije debate o tome kako i kada bi mogli biti bezbjedni s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Vlada je predložila da svi građani glasaju putem pošte, ali su kritike i sukobi zbog tog plana iskomplikovali pripreme, a lider vladajuće koalicije Jaroslav Kačinjski u srijedu je objavio njihovo odlaganje.

Kačinjski je u intervjuu za nedjeljnik "Gazeta Polska" branio rad vlade u vrijeme političke krize zbog odlaganja predsjedničkih izbora.

Ocijenjeno je da se Poljska "mijenja na bolje" pod koalicionom vladom koju predvodi njegova stranka Pravo i pravda, objavio je danas portal Niezalezna.pl.

Kačinjski je u intervjuu naveo da tročlana vladajuća koalicija ima "jedno prilično radikalno krilo i jedno veoma umjereno", ali da trvenja medju njima "nisu ništa novo".

Jedna od dvije manje vladajuće stranke željela je odlaganje izbora i upozorila da će glasati protiv zakona koji bi omogućio slanje glasova poštom.

Pod tim pritiskom, vladajuća koalicija je saopštila da se izbori odlažu i da će biti određen novi termin.

Predsjednik Poljske Andžej Duda, čiji prvi petogodišnji mandat ističe 6. avgusta, najavio je učešće na izborima, uz podršku stranke Pravo i pravda.

Ankete Dudi daju prednost u odnosu na ostalih devet kandidata.

Bonus video: