BRITANSKI PREMIJER NAJAVIO PLANOVE ZA POSTEPENO UKIDANJE MJERA

Džonson: Spriječena katastrofa, bila bi ludost da odbacimo sve što smo postigli

"Nije vrijeme da se mjere karantina ukinu ove nedjelje. Umesto toga, preduzećemo prve oprezne korake da modifikujemo naše mjere", rekao je Džonson u televizijskom obraćanju naciji
1736 pregleda 2 komentar(a)
Džonson
Džonson
Ažurirano: 11.05.2020. 09:10h

U Velikoj Britaniji je zahvaljujući restriktivnim mjerama spriječena katastrofa, rekao je premijer Boris Džonson i najavio planove za postepeno ukidanje mjera karantina.

"Nije vrijeme da se mjere karantina ukinu ove nedjelje. Umesto toga, preduzećemo prve oprezne korake da modifikujemo naše mjere", rekao je Džonson u televizijskom obraćanju naciji.

Od danas će građani koji ne mogu da rade od kuće moći da idu na posao, a od srijede će moći neodređeno vrijeme da provode napolju ukoliko se pridržavaju mjera socijalnog distanciranja.

"Možete da sjedite na suncu u lokalnom parku, da se vozite, čak i da igrate sport, ali samo sa članovima svog domaćinstva", objasnio je Džonson.

Škole bi mogle da ponovo počnu da rade 1. juna, a ugostiteljski objekti od jula, zavisno od situacije, prenosi Rojters.

On je dodao da će osobe koje avionom dolaze u Britaniju biti upućene u karantin.

Britanski premijer je rekao da je, zahvaljujući naporima i žrtvovanju svih, zaštićen nacionalni zdravstveni sistem i sačuvano na hiljade života.

"Bila bi ludost da odbacimo sve što smo postigli i dozvolimo drugi udar. Moramo da ostanem budni. Moramo da nastavimo da kontrolišemo virus i sačuvamo živote", rekao je Džonson.

On je najavio nov sistem za uzbunu na Kovid 19 za praćenje virusa.

Sistem će imati skalu od jedan do pet i što je viši nivo, to će mjere biti striktnije.

"Nivo jedan značiće da zaraza više nije prisutna u Britaniji, a nivo pet je najkritičniji. Tokom perioda karantina Britanija je u četvrtom nivou uzbune", rekao je Džonson.

Najavio je da će danas preciznije obrazložiti plan za dalje korake za izlazak iz krize.

Preporučujemo za Vas