OCJENA ZVANIČNIKA

"Švedska možda mogla brže da reaguje na pandemiju"

Švedska je imala realtivno blag pristup pandemiji koronavirusa što je izazvalo međunarodnu pažnju
1017 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Švedske, Foto: Beta/AP
Detalj iz Švedske, Foto: Beta/AP

Švedska bi trebalo da izvuče pouke iz odgovora na pandemiju koronavirusa, ocijenio je jedan zvaničnik dodajući da je reakcija države možda mogla da bude "malo brža". 

Šef Agencije za civilnu zaštitu Dan Eliason rekao je danas u jednom radio intervjuu da se poslije velikih kriza uvijek postavlja pitanje da li se reagovalo dovoljno brzo.

Njegov komentar uslijedio je pošto je ministarka zdravlja Švedske Lena Halengren prošlog mjeseca rekla za nacionalnu televiziju na televiziji da ta zemlja "nije uspjela da zaštiti svoje najstarije", da je to "neuspjeh za društvo u cjelini" i da se mora izvući pouka iz toga.

Švedski mediji posljednjih nekoliko nedjelja izvještvaju o velikom broju smrtnih slučajeva u staračkim domovima u kojima osoblje nastavlja da radi i pored nedostatka zaštitne opreme, ispoljavanja simptoma i mogućnosti da inficiraju korisnike domova.

U nekim domovima zabilježen je manjak osoblja jer su zaposleni odbili da rade ili im je rečeno da ostanu kod kuće zbog simptoma bolesti.

Švedska je imala realtivno blag pristup pandemiji koronavirusa što je izazvalo međunarodnu pažnju. Bili su zabranjeni veliki skupovi ali su restorani i škole za mlađu djecu ostali otvoreni, a građani su se uglavnom pridržavali preporuke vlasti da drže socijalnu distancu.

Prema zvaničnim podacima, Švedska je do sada registrovala više od 3.175 smrtnih slučajeva od 28. aprila, a 90 odsto njih bili su stariji od 70 godina.

Polovina je bila u staračkim domovima a još četvrtina je bila na kućnoj njezi.