OPORAVAK OD KRIZE

Velika Britanija objavila plan ublažavanja mjera u tri faze

Prema britanskoj vladi, prvo ublažavanje mjera započinje u srijedu, nakon čega potencijalno slijede dalje faze prvog juna i četvrtog jula, zavisno od epidemiološke situacije u zemlji
547 pregleda 0 komentar(a)
London, Foto: BETA/AP, BETA/AP, BETA/AP
London, Foto: BETA/AP, BETA/AP, BETA/AP

Velika Britanija objavila je plan oporavka od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa u tri koraka. Dan ranije britanski premijer Boris Džonson održao je govor u kojem je predstavio plan za ublažavanje mjera, ali su mnogi prigovorili da je bio nejasan.

Prema britanskoj vladi, prvo ublažavanje mjera započinje u srijedu, nakon čega potencijalno slijede dalje faze prvog juna i četvrtog jula, zavisno od epidemiološke situacije u zemlji.

Faza 1: Od srijede će građanima biti dopušten izlazak iz kuće radi rekreacije i zabave s članovima svog domaćinstva, a pojedinci se mogu sresti s još jednom osobom, koje nije iz porodice. Zaposleni koji ne mogu raditi od kuće mogu putovati na posao, u idealnom slučaju ličnim automobilom, a ne javnim prevozom.

Faza 2: Velika Britanija od prvog juna namjerava dopustiti otvaranje svih trgovina uz obavezno poštovanje socijalnog distanciranja. Od tog datuma mogle bi se otvoriti i neke škole u kojima će biti dozvoljen boravak većeg broja djece.

Faza 3: Nakon 4četvrtog jula, ako ne dođe do značajnog porasta novih slučajeva, moguće je otvaranje svih kompanija u Velikoj Britaniji.

"Tačan raspored ublažavanja mjera zavisiće od rizika infekcije i učinkovitosti vladinih mjera poput pronalaska kontakata i sprječavanja širenja pandemije. U početku će razmak između pojedinih koraka trajati nekoliko nedjelja kako bi se omogućilo dovoljno vremena za praćenje razvoja situacije", stoji u izvještaju vlade, a prenosi CNN.

Preporučujemo za Vas