Putin: Okončanje epidemije biće sporo, uspjeli smo da sačuvamo hiljade života

Za posljednja 24 sata u Rusiji je registrovano novih rekordnih 11.656 slučajeva, dok je juče rast iznosio 11.012
1686 pregleda 0 komentar(a)
Putin, Foto: AP
Putin, Foto: AP
Ažurirano: 11.05.2020. 17:53h

Rusija je sa 221.344 slučaja oboljelih od koronavirusa došla na četvrto mjesto u svijetu, poslije SAD, Španije i Velike Britanije.

Za posljednja 24 sata u Rusiji je registrovano novih rekordnih 11.656 slučajeva, dok je juče rast iznosio 11.012.

Umrlo je 94 osobe, a dan ranije 88. Ukupno je od početka epidemije umrlo 2.009 osoba.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je naložio Ministarstvu za vanredne situacije do 20. maja podizanje poljskih bolnica kako bi se smanjili rizici širenja kovida 19.

Kako je rekao, okončanje epidemije virusa korona biće sporo i neophodno je poštovati sanitarne mjere.

Ne smije se dozvoliti da ponovo dođe do porasta broja oboljelih, istakao je ruski lider i dodao da će sve masovne manifestacije biti, kao i do sada, zabranjene za osobe starije od 65 godina i one koji imaju hronične bolesti.

​„Uspjeli smo da u Rusiji sačuvamo hiljade života“, poručio je on.

Prema Putinovim riječima, potencijalna opasnost leži u broju zaraženih koji nisu otkriveni. Potrebno je, istakao je, efikasno registrovati skrivene forme virusa.

Predsjednik Rusije je govorio i o broju testova koji se sprovodi u Rusiji i dodao da će do sredine maja broj testova praktično biti udvostručen i iznosiće 300.000 dnevno.

On je pozvao građane da budu izuzetno oprezni i pojačaju sopstvene mjere bezbjednosti u vezi sa virusom korona.

„Budite izuzetno pažljivi, čuvajte, molim vas, čak i pojačavajte sada svoju pažnju na lične mjere za sprečavanje zaraze. Shvatam da ponekad čovek više nema snage da izdrži ta ograničenja, ali mnogo je gore zaraziti se, razboleti se i izgubiti radnu sposobnost. Izabrali smo put spasavanja života i zdravlja ljudi i zajedno smo postigli mnogo. Mnogo smo uradili, mnogo odoljeli i od svakog od nas zavisi da se sve više regiona Rusije vraća u normalan život“, poručio je Putin.

Putin je u obraćanju kazao da se neradni dani zbog epidemije zavrašavaju 12. maja, ali da će šefovi regiona imati pravo da o režimu karantina odlučuju samostalno, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

"Svi moraju strogo da poštuju sanitarne propise, to se tiče preduzeća, sfere usluga, trgovine", rekao je Putin.

Bonus video: