SASTANAK MINISTARA VANJSKIH POSLOVA EU U BRISELU

Mogerini: Prva tačka programa je Zapadni Balkan

Mogerini je rekla da će sastanak u Sofiji biti prva prilika da ministri spoljnih poslova članica EU razgovaraju o Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan
58 pregleda 1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Https://tvnewsroom.consilium.europa.eu
Federika Mogerini, Foto: Https://tvnewsroom.consilium.europa.eu
Ažurirano: 15.02.2018. 12:54h

Evropska budućnost Zapadnog Balkana biće prva tema današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Sofiji, najavile su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i Ekaterina Zaharijeva, šefica diplomatije Bugarske koja predsjedava EU.

"Prva tačka programa je Zapadni Balkan koji je najviši prioritet za bugarskog predsjedavanja, ali i za sve institucije EU", rekla je Mogerini uoči sastanka.

Mogerini je rekla da će sastanak u Sofiji biti prva prilika da ministri spoljnih poslova članica EU razgovaraju o Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan koja je objavljena prošle nedelje.

"Razmotrićemo kako da radimo da ojačamo EU perspektive regiona ali i počećemo da radimo na pripremi samita koji će biti ovde", rekla je šefica evropske diplomatije.

Mogerini je rekla da će sutra u Sofiji biti i predstavnici zemalja kandidata za članstvo u EU s kojima će se razgovarati i o jednoj od glavnih inicijativa Strategije - rad na bezbednosti i odbrani koji su važne za saradnju.

Zaharijeva je uoči sastanka rekla da će razgovori početi temom Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Unijom.

"U kontekstu strategije Evrpske komisije koja je objavljena 6. februara razgovaraćemo o mogućnostima da razmijenimo mišljenja i podvući trasu za budućnos naših prijatelja sa Zapadnog Balkana", rekla je bugarska ministarka.

Ona je rekla da Strategija Komisije po mišljenju Bugarske predstavlja odličnu priliku za zemlje Zapadnog Balkana i dodala da je demokratski i napredan Zapadni Balkan važan i za Evropsku uniju.

"Mi smo direktni susjedi s dvije zemlje sa Zapadnog Balkana. Dijelimo dobra i loša sjećanja iz prošlosti i mislimo da imamo zajedničku budućnost u EU kada budu spremni", rekla je ona.

Zaharijeva i Mogerini su rekle da će se na sastanku u Sofiji razgovarati o Siriji i Sjevernoj Koreji.