Ministar zdravlja Francuske traži ograničenje upotrebe hidroksihlorokina

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je u ponedjeljak da oko nedjelju i po dana preventivno uzima hidroksihlorokin, kako bi ublažio simptome u slučaju da bude zaražen koronavirusom
795 pregleda 0 komentar(a)
Olivije Veran, Foto: Beta/AP
Olivije Veran, Foto: Beta/AP

Ministar zdravlja Francuske Olivije Veran izjavio je danas da je zatražio ograničenje upotrebe hidroksihlorokina u liječenju zaraze novim koronavirusom pošto su autori novog istraživanja utvrdili njegovu neefikasnost i upozorili na veće zdravstvene rizike.

Veran je na Tviteru napisao da je od francuskog savjeta za javno zdravlje zatražio da u roku od 48 sati izmijeni pravila u vezi s prepisivanjem tog popularnog lijeka protiv malarije.

Kao razlog je naveo juče objavljene rezultate ispitivanja 100.000 pacijenata širom svijeta, u kojima se navodi da hidroksihlorokin i s njim povezan lijek hlorokin ne djeluju na novi koronavirus i da je njihovo korišćenje povezano s većim rizikom od smrti i problema sa srčanim ritmom.

Poznati francuski virolog Didije Raul, kog neki smatraju kontroverznim, privukao je pažnju svjetske javnosti na početku epidemije tvrdeći da hidroksihlorokin smanjuje simptome zaraze koronavirusom.

Francuska je odobrila upotrebu hidroksihlorokina za liječenje pacijenata u bolnicama.

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je u ponedjeljak da oko nedjelju i po dana preventivno uzima hidroksihlorokin, kako bi ublažio simptome u slučaju da bude zaražen koronavirusom.

Bonus video: