Građani ponovo na Trgu svetog Petra, papa pozvao na zaštitu životne sredine

Trg je nakon zabrane okupljanja zbog koronavirusa uz baziliku svetog Petra za javnost ponovo otvoren u ponedjeljak
1352 pregleda 0 komentar(a)
Papa pozdravlja okupljene građane, Foto: AP
Papa pozdravlja okupljene građane, Foto: AP

Građani su se u nedjelju ponovo okupili na Trgu svetog Petra u Rimu da bi prvi put u gotovo tri mjeseca primili blagoslov pape Franja s njegovog vatikanskog prozora, s kojeg je vjernike pozvao na godinu razmišljanja o životnoj sredini.

Na velikom trgu okupilo se više desetina ljudi. Trg je nakon zabrane okupljanja zbog koronavirusa uz baziliku svetog Petra za javnost ponovo otvoren u ponedjeljak. Pridržavali su se pravila o fizičkoj distanci, a većina je nosila maske, prenosi Hina.

Franjo je poruku vjernicima uputio iz svoje biblioteke putem interneta, a okupljeni na trgu pratili su je na velikim ekranima. Potom je došao do prozora i tiho ih blagoslovio. Posljednja tri mjeseca blagoslov je upućivao praznom trgu.

U nedjelju se navršila peta godišnjica njegove enciklike Laudato Si o potrebi brige za zaštitu životne sredine, kojom se poziva na smanjenje upotrebe fosilnih goriva i koja podržava naučnike u stavu da je za globalno zagrijavanje djelimično odgovorna i ljudska aktivnost.

Pozvao je katolike da sljedećih dvanaest mjeseci razmišljaju o tome na koji način mogu bolje zaštititi okolinu i kako pomoći najranjivijima kada su posrijedi posljedice klimatskih promjena.

Papa je posebno pozdravio katoličke vjernike kopnene Kine na dan kada slave nacionalni vjerski praznik.

Oko 12 miliona kineskih katolika već je decenijama podijeljeno na pripadnike "zvanične" Crkve, koja je pod nadzorom države, i "nezvanične" Crkve lojalne Rimu, koju vlasti ne priznaju jer njene biskupe imenuje Vatikan.

Godine 2018. godine Sveta Stolica i Peking potpisali su istorijski sporazum o imenovanju biskupa, što znači da su svi biskupi priznali Papinu vlast.

Bonus video: