Irskim pabovima prijeti bankrot, a pivu tužna sudbina

Vlasnike dva dablinska paba još više brine šta ih čeka kada ponovo otvore vrata za goste. Kažu da vlada još nije odredila pravila koja bi tada trebalo da važe, posebno kako će se održavati odstojanje.
2290 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko 50.000 radnih mjesta u Irskoj direktno je vezano za pabove koji ostaju zatvoreni najmanje do avgusta i prijeti im talas bankrota, navodi se u danas objavljenoj reportaži Dojče velea (DW) iz Dablina.

Vlasnici najpoznatijih pabova u Dablinu, Ronan Linč i Hju Hurikejn rekli su za DW da su Labud (The Swan) i Veprova glava (The Boar's Head) kao i preostalih 7.200 pabova u Irskoj zatvoreni već dva i po mjeseca.

"Mi smo bili prva mjesta koja su prestala da rade sopstvenom voljom kad je ovo počelo i bićemo posljednji koji ćemo ponovo početi", kaže Hurikejn.

"Labud" je gostionica u srcu Dablina još od 1660. godine.

Porodica Linč ga je preuzela 1937. i Ronanu je još čudno kad uđe u svoj pab: "Obično je sve prepuno kad uđem. Uvijek gužva, od 11 prepodne do kasno uveče. A sad ste tu sam-samcat. Suludo. Čudna vremena da se bude vlasnik paba".

Ugostitelji imaju još jedan problem: šta da učine s pivom koje su uskladištili, ali nisu stigli da prodaju.

I Hju i Ronan su zatvorili vrata vikend pred Svetog Patrika, 17. mart glavne irske proslave tokom koje se u pabovima popije rijeka piva.

Deset sedmica kasnije silne bačve piva čekaju da ih pokupe pivnice.

Sudbina tog piva je tužna: najvećim dijelom će završiti kao napoj za životinje ili gnojivo.

Jer tu su i smjernice EU koje nalažu da se reciklira što više otpada bilo koje vrste.

Kako njemački stručnjak za pivo Mark Oliver Hunholc, pivo u zatvorenim bačvama može da stoji barem tri, možda i do devet mjeseci – u frižideru.

Ali mnogi pabovi su ih isključili kako još ne bi plaćali i struju.

U Velikoj Britaniji je tako propalo oko 40 miliona litara piva, u SAD još daleko više.

Samo pivara Ginis je ostala sa oko 250 hiljada bačvi svog inače veoma traženog piva.

Na sreću po gostioničare kao što su Hju i Ronan, mnogi kupuju točeno pivo komisiono tako da na kraju plate samo ono što prodaju.

Vlasnike dva dablinska paba još više brine šta ih čeka kada ponovo otvore vrata za goste. Kažu da vlada još nije odredila pravila koja bi tada trebalo da važe, posebno kako će se održavati odstojanje.

Ronan trenutno predsjedava Udruženjem licenciranih gostioničara koji, kako kaže, pokušavaju da isposluju kod vlasti da gosti moraju biti udaljeni jedan od drugog jedan umjesto dva metra.

"Jedan metar nam daje šansu da preživimo. Ali čak i tako, pravila će značiti da će pabovi imati tek 30 ili 40 odsto gostiju koje bi inače imali", navodi.

Hju je rekao da bi se i tako posao jedva isplatio.

"Ako važi pravilo o odstojanju, moram da stojim na vratima, jednog čovjeka da stavim za šank, moju žena da služi goste, nekog za šank na gornjem spratu i nekog u kuhinju. To znači da ću imati pet ljudi koji primaju platu, ali samo 35 gostiju koje smijem da primim u pab", dodao je.

Gostioničari se slažu da bi takva pravila mogla da otjeraju pabove u bankrot, čak i one koji prežive pauzu od pet mjeseci. "Tu će biti još mnogo žrtava", kaže Hju.

Posebno se boji za sudbinu pabova koji ne žive od lokalnih gostiju, nego zavise od turista koji u nekima od njih čine i do 90 odsto gostiju.

"Pabovi donose 2,4 milijarde eura u blagajnu Irske, i tu se radi o 50.000 radnih mjesta ili čak više", kaže Ronan.

"Ali moramo da radimo na pravilima koja će ljudima dati osjećaj sigurnosti kad opet dođu u pab", dodao je.

Bonus video: