Do sada više od 4.000 umrlih od koronavirusa u Švedskoj

Stopa smrtnosti je u nordijskim zemljama daleko niža nego u Španiji (615), Velikoj Britaniji (542) i u Francuskoj (435).
427 pregleda 0 komentar(a)
Glasnim govorom proizvodi se više mikrokapljica, Foto: Technologyreview.com, Technologyreview.com
Glasnim govorom proizvodi se više mikrokapljica, Foto: Technologyreview.com, Technologyreview.com

Više od 4.000 osoba je umrlo od koronavirusa, a 90 odsto žrtava su stariji od 70 godina, saopšteno je danas u Stokholmu.

Od 33.843 zaraženih koronavirusom, Agencija za javno zdravlje je registrovala 4.029 umrlih.

Prema veb stranici Worldometer, stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj iznosi 399 na milion stanovnika, što je daleko više nego u susjednim nordijskim zemljama, pošto je taj odnos u Norveškoji 43 na milion stanovnika, u Danskoj 97 na milion stanovnika, a u Finskoj 56 na milion stanovnika.

Ta stopa je u nordijskim zemljama daleko niža nego u Španiji (615), Velikoj Britaniji (542) i u Francuskoj (435).

Za razliku od uglavnom strogih mjera uvedenih u ostatku Evrope, Švedska, čije stanovništvo nije bilo u izolaciji, zadržala je otvorene škole za djecu mlađu od 16 godina, kao i kafiće, barove, restorane i kompanije, zahtijevajući od svih da se pridržavaju preporuka o socijalnom distanciranju i da "preuzmu odgovornost".

Agencija za javno zdravlje smatra da je švedski pristup adekvatan dugoročno i odbacila je preduzimanje kratkoročnih mjera kao neefikasne u odnosu na uticaj koji imaju na cjelokupno društvo.

Epidemiolog Anders Tengel je u više navrata ocijenio da striktna ograničenja ne bi spasila više života.

Tri čevrtine umrlih od koronavirusa su starije osobe koje su bile zbrinute u zdravstvenim ustanovama ili kod kuće, a Tengel podsjeća da su od sredine marta bile zabranjene posjete tim ustanovama.

Bonus video: