Italija angažuje volontere da kontrolišu gužve nakon popuštanja mjera

Regionalni ministar Frančesko Boća, kazao je za italijanski list "La Stampa", da oni koji nastoje da što prije otpočnu sa noćnim životom, izdaju napore miliona Italijana. On je dodao da bi vlada mogla angažovati volontere, tzv. građanske asistente, koji bi pomogli u provjeravanju gužvi, ali i raditi neke poslove značajne za zajednicu, kao na primjer odlaziti u trgovinu ljudima koji ne mogu to odraditi sami, kupiti im ljekove i slično
409 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Italije, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Detalj iz Italije, Foto: Beta/AP, Beta/AP

Italijanska vlada nastojaće da angažuje oko 60. 000 građana, koji bi volontirali zarad obezbjeđivanja pravila socijalnog distanciranja nakon popuštanja mjera u toj zemlji, nakon što je prethodne sedmice zabilježen veliki broj uličnih okupljanja i gužvi.

Italija postepeno popušta mjere dužom čitave zemlje, a dozvoljeno je putovanje između regiona, susreti sa prijateljima, dok je barovima dopušteno da služe pića poštujući mjere socijalne distance, i raspon od sva metra između stolova.

Bilo kako bilo, stotine novih slučajeva zaraze koronavirusom i novi smrtni slučajevi koji se bilježe svakog dana, uzazivaju zabrinutost od ponovnog širennja zaraze ukolikom građani ne budu poštovali mjere.

Televizijski sadržaji prvih post-karantinskih vikenda prikazali su saobraćajne gužve u Napulju i Milanu, dok je u regionu Veneto prikazan video sa fotografijama pacijenata sa intenzivne njege, ne bi li uvjerili ljude se ponašaju u skladu sa mjerama predostrožnosti.

Regionalni ministar Frančesko Boća, kazao je za italijanski list "La Stampa", da oni koji nastoje da što prije otpočnu sa noćnim životom, izdaju napore miliona Italijana. On je dodao da bi vlada mogla angažovati volontere, tzv. građanske asistente, koji bi pomogli u provjeravanju gužvi, ali i raditi neke poslove značajne za zajednicu, kao na primjer odlaziti u trgovinu ljudima koji ne mogu to odraditi sami, kupiti im ljekove i slično.

Popuštanje mjera izazvalo je okupljanja velikog broja ljudinu parkovima u Milanu, koji je jedan od najteže pogođenih gradova u Italiji. Đuzepe Sala, major Milana, na fejsbuku je napisao da je isfrustiran ponašanjem građana koji odbijaju da poštuju pravila, navodeći da je takvo ponašanje nerazumljivo.

Bonus video: