Njemačka uskoro dozvoljava putovanja u 31 zemlju, bez Crne Gore na spisku

Berlin, između ostalog, predlaže da i druge zemlje EU preuzmu pravilo o gornjoj granici od maksimalno 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u toku sedam dana
29180 pregleda 38 komentar(a)
Berlin, Foto: AP
Berlin, Foto: AP

Njemačka vlada namjerava da djelimično ukine upozorenje građanima da ne putuju van granica zemlje. Prema navodima agencije dpa, planirano je da putovanje bude ponovo omogućeno u 31 zemlju, ukoliko to dozvoljava epidemiološka situacija u toj zemlji.

O predlogu dokumenta koji nosi naziv „Kriterijumi o omogućavanju unutarevropskog turizma“, u koji je agencija imala uvid, vlada bi trebalo da odlučuje na sjednici u srijedu, 27. maja.

Osim u 26 zemalja Evropske unije, tu su još i Velika Britanija, kao i četiri zemlje koje nisu članice Unije: Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Ukidanje zabrane putovanja trebalo bi da bude signal za omogućavanje prekograničnog ljetnjeg odmora u Evropi. Ideja koja stoji iza toga jeste da je obnavljanje turizma važno, za one koji putuju, za njemački turizam, ali i za ekonomsku stabilnost svake od zemalja u koju se putuje, stoji u predlogu odredbe Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi dpa.

Kako bi obezbijedila najbolju moguću zaštitu od infekcije korona-virusom, njemačka vlada želi da sa EU donese čitav niz zajedničkih kriterijuma. Berlin, između ostalog, predlaže da i druge zemlje EU preuzmu pravilo o gornjoj granici od maksimalno 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u toku sedam dana.

Koncept opštih higijenskih mjera

Pored toga, svaka pojedina zemlja trebalo bi da razvije „održive koncepte“ o poštovanju pravila držanja distance, pranja ruku, nošenja maske i provetravanju, kao i dezinfekciji prostorija. Koncept zaštite trebalo bi da uključuje i planove za slučaj da se osobe koje su na odmoru razbole, dovoljan broj testova i mogućnost boravka u karantinu i pružanja medicinske njege.

Osim toga, moraju biti sprovedene preporuke Evropske komisije o bezbjednosti putnika i personala u prevoznim sredstvima poput aviona, navodi se dalje u dokumentu Ministarstva spoljnih poslova Njemačke. Evropska komisija bi, kako se dalje navodi, trebalo da razvije postupak o procjeni zaštitnih mera koje su preduzete.

Turistička privredna grana u Njemačkoj pozdravlja planove vlade o ukidanju zabrane putovanja u 31 zemlju. Predsjednik Turističkog udruženja Njemačke Norbert Fibig za dpa je rekao da ne pruža perspektivu samo turizmu, već i brojnim ljudima koji se raduju odmoru.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas odluku o upozorenju kada je riječ o putovanju u zemlje širom svijeta donio je 17. marta. Riječ je o do sada nezabilježenoj – do sada se takvo upozorenje izdavalo samo u slučaju putovanja u ratna područja, poput Sirije ili Avganistana.

Bonus video: