Danska otvara granice za tri zemlje, ostali će čekati do poslije ljeta

Premijerka Danske je navela da će se dalje otvaranje granica, prema ostalim zemljama Evropske unije i Velikoj Britaniji, razmotriti od 31. avgusta.

5026 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Danske, Foto: Beta/AP
Detalj iz Danske, Foto: Beta/AP

Danska 15. juna otvara granice samo za turiste iz tri susjedne zemlje: Njemačke, Islanda i Norveške, ali ne i iz Švedske, saopštila je danas premijerka, Mete Frederiksen.

Turisti će kao dokaz na granici morati da imaju rezervaciju za najmanje šest noćenja u danskim odmaralištima, isključujući centralne opštine u regionu prijestonice: Frederiksberg i Kopenhagen.

Te dvije opštine ostaju zatvorene za rezervacije noćenja, ali ne i potpuno zatvorene za turiste koji će iz drugih krajeva Danske moći da dođu u dnevni obilazak danske prijestonice.

Po danas saopštenim smjernicama, danski turisti mogu da putuju u Njemačku, na Island i u Norvešku, dok ostaje na snazi preporuka da se izbjegavaju sva putovanja koja nisu krajnje neophodna u sve ostale zemlje.

Premijerka je navela da će se dalje otvaranje granica, prema ostalim zemljama Evropske unije i Velikoj Britaniji, razmotriti od 31. avgusta.

Po posljednjim podacima, u Danskoj je bilo 11.593 zaraženih koronavirusom, od čega je 568 osoba umrlo, dok se 10.240 zaraženih virusom oporavilo ili nisu imali simptome oboljenja KOVID-19.

Bonus video: