Sikstinska kapela poslije tri mjeseca ponovo prima posjetioce

Direktorka Vatinakskog muzeja Barbara Djata rekla je da je danas dan "velike radosti", te da je toliki broj rezervisanih karata za posjetu "veliko i prijatno iznenađenje" poslije nekoliko mjeseci straha u Italiji, jednoj od pandemijom najteže pogođenih zemalja

779 pregleda 0 komentar(a)
Sikstinska kapela, Foto: AP Photo
Sikstinska kapela, Foto: AP Photo

Sikstinska kapela u Vatikanu od danas ponovo prima posjetioce poslije tri mjeseca koliko je bila zatvorena zbog pandemije. Danas je tu kapelu posjetilo 1.600 ljudi kojima su čuvari mjerili temperaturu i svi su morali da nose maske. Direktorka Vatinakskog muzeja Barbara Djata rekla je da je danas dan "velike radosti", te da je toliki broj rezervisanih karata za posjetu "veliko i prijatno iznenađenje" poslije nekoliko mjeseci straha u Italiji, jednoj od pandemijom najteže pogođenih zemalja. Vatikan dosad nije imao sistem rezervacija karata za posjete što je stvaralo velike gužve.

Sikstinska kapela, nazvana po papi Sikstu Šestom, koji je kapelu restaurirao između 1477. i 1480. godine, najpoznatiji je dio zvanične rezidencije papa - Apostolske palate u Vatikanu. Čuvena je po arhitekturi i hiljadama kvadrarnih matara fresaka s biblijskim motivima koje su djela majstora Renesanse: Mikelanđela, Rafaela, Berninija i Botičelija.

Bonus video: