TURSKI RATNI BRODOVI NASTAVILI DA OMETAJU DOPREMANJE OPREME

Erdogan upozorio Grčku, Kipar i kompanije: Ne prelazite granicu

Turska se protivi bušenju gasa, navodeći da kiparski Grci ne poštuju "neotuđiva prava" kiparskih Turaka na prirodne resurse i ugrožavaju stabilnost regiona. Mnogi u Turskoj optužuju Grčku da polaže prava na nenaseljena ostrva u blizini turskog dijela egejske obale
4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2018. 10:24h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Grčku, Kipar i međunarodne kompanije koje traže prirodne energente u Sredozemnom moru da "ne prelaze granicu" i ne ugrožavaju turska prava.

Turski ratni brodovi nastavili su da ometaju dopremanje opreme do lokacije u blizini Kipra gdje će italijanska kompanija Eni početi bušenja prirodnog gasa, navodi agencija AP.

Turska se protivi bušenju gasa, navodeći da kiparski Grci ne poštuju "neotuđiva prava" kiparskih Turaka na prirodne resurse i ugrožavaju stabilnost regiona. Mnogi u Turskoj optužuju Grčku da polaže prava na nenaseljena ostrva u blizini turskog dijela egejske obale.

Kipar je od 1974. godine etnički podijeljen na južni, grčki dio i na sjeverni, turski dio. Tursko ministarstvo je navelo da se Vlada Kipra, koja kontroliše samo južni dio ostrva, ponaša kao da je "jedini vlasnik ostrva" i upozorilo da će biti odgovorna za bilo kakve posljedice.

Italijanska kompanija Eni, francuski Total i američki Eksonmobil poseduju licence za traženje prirodnih energenata na Sredozemlju južno od Kipra.