Demonstranti u Bristolu bacili u vodu statuu jednog od najvećih trgovaca robljem

Kolston je rođen 1636. godine, a 40 godina kasnije imao je značajnu ulogu u državnoj "Rojal afrikan kompani", koja je desetine hiljada robova prevozila preko Atlantika

9579 pregleda 4 komentar(a)
Momenat bacanja statue u vodu, Foto: Printscreen
Momenat bacanja statue u vodu, Foto: Printscreen
Ažurirano: 07.06.2020. 22:00h

Demonstranti koji su se okupili u Bristolu na protestu protiv rasizma oborili su statuu jednog od najvećih trgovaca robljem u Engleskoj i bacili je u vodu.

Na snimcima lokalne televizije ITV njuz vidi se kako okupljeni konopcem obaraju statuu Edvarda Kolstona, a potom je više ljudi koljenima pritiskalo vrat statue, što je u Mineapolisu uradio policajac, koji je na taj način usmrtio Afroamerikanca Džordža Flojda, prenosi AP.

Kolston je rođen 1636. godine, a 40 godina kasnije imao je značajnu ulogu u državnoj "Rojal afrikan kompani", koja je desetine hiljada robova prevozila preko Atlantika.

Zbog toga je nedavno od gradskih vlasti u Bristolu traženo da najveća muzička hala u gradu više ne nosi Kolstonovo ime.

Bristol je, kao u to vrijeme veoma važna međunarodna luka, bio centar trgovine robljem, od čega su i grad i pojedinci imali ogromnu finansijsku korist.

U Londonu, demonstranti nisu obarali spomenike, ali su mnoge ispisali parolama protiv rasizma. Spomenik Vinstonu Čerčilu u Vestminsteru je išaran natpisom da je Čerčil bio rasista. Poruke su okačene i na spomenike Linkolnu, kao i Mahatmi Gandiju.

Jedan od transparenata je poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo nije nevino, kada se govori o rasizmu. Hiljade demonstranata su okružile i ambasadu SAD u glavnom gradu Britanije kako bi osudile policijsku brutalnost nakon ubistva Džordža Flojda u Minaeapolisu, uprkos pozivima vladinih zvaničnika da se izbjegnu okupljanja zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Bonus video: