NOVOPEČERSKE LIPKI

Život u ukrajinskom luks kvartu, “tvrđavi” balkanske mafije

O elitnom naselju ne zna se mnogo, upravo iz razloga što njegovi žitelji ne pričaju mnogo, umiju da ćute i čuvaju tajne

43990 pregleda 87 reakcija 10 komentar(a)
Život u ukrajinskom luks kvartu, “tvrđavi” balkanske mafije, Foto: Shutterstock
Život u ukrajinskom luks kvartu, “tvrđavi” balkanske mafije, Foto: Shutterstock

Vijest da je krajem maja u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, pucano na jednog od vođa kavačkog klana Radoja Zvicera, odjeknula je na Balkanu - poput bombe. Međutim, ono o čemu se malo zna, jeste mjesto u kojem je živio taj, ali i većina kriminalaca, ne samo sa Balkana, već iz cijelog svijeta – Novopečerske Lipki, najozloglašenije, najkontroverznije i najluksuznije naselje u cijeloj Evropi, okupilo je zvučna imena svjetskog podzemlja, piše portal Nova.rs.

O tom elitnom naselju ne zna se mnogo, upravo iz razloga što njegovi žitelji ne pričaju mnogo, umiju da ćute i čuvaju tajne. Ipak, zasljepljujuća svjetla višespratnica nemoguće je zaobići već na samom ulazu u Kijev, iz pravca aerodroma Borispolj, blizu autoputa. U pitanju je, ne centar, već daleko predgrađe Kijeva, ušuškano i izdvojeno od radoznalih pogleda.

To je ujedno i najveće luksuzno naselje u Kijevu i u cijeloj Ukrajini. Poznato je po tome što nudi siguran život svojim stanarima, kojima je, zbog prirode posla kojim se bave, utočište, ali i mjesto za skrivanje, neophodno. Osim očiglednog luksuza, Novopečerske Lipki prije svega nude bezbjednosti, u inače nestabilnoj i nebezbjednoj Ukrajini, piše portal.

Kako je sve počelo?

Sve do 2014. godine, Ukrajinom je vladao proruski predsjednik Viktor Janukovič, koji je prethodno bio i premijer, a što je mnogo važnije guverner sporne Donjecke oblasti, naseljene dominantno ruskim stanovništvom. U periodu dok je bio predsjednik, u glavnom gradu Kijevu, na sve bitne funkcije doveo je ljude iz svoje stranke i sa istoka Ukrajine (Donjecke oblasti). Doveo je Ruse i proruski orijentisane Ukrajince. Međutim, sadašnje vlasti u Ukrajini optužuju Janukovičeve saradnike, da su otimali i reketirali kompanije po Kijevu, koristeći pritom prisilu uz oružje i policiju.

Kada su prozapadno orijentisani Ukrajinci došli na vlast, nastavili su međutim, sa istom strategijom. Pljačkali su i otimali, a kada je korupcija u pitanju, Ukrajina je prva zemlja na evropskom kontinentu.

Ono što je zajedničko za prethodnu, ali i za novu vlast, za sve funkcionere i njihove partnere, koji su se na ovakav i sličan način obogatili, je da im je bilo potrebno mesto gdje će moći da se sklone. Idealno je bilo negdje u Kijevu, u dijelu grada gdje će biti bezbjedni, ali nastaviti da žive u luksuzu, na koji su navikli. Tako su stvorene Novopečerske Lipki.

Osumnjičeni za pokušaj ubistva Zvicera nakon hapšenja
Osumnjičeni za pokušaj ubistva Zvicera nakon hapšenjafoto: npu.gov.ua

To naselje je upravo projektovano za novopečene ukrajinske bogataše i svjetsku mafiju, u koju se ubraja i ova naša, balkanska, piše Nova.rs. Naselje je otvorilo svoje zlatne kapije svima kojima treba izolacija, diskrecija, ali i raskoš. Naselje, prema riječima sagovornika srpskog portala, koji je zamolio da ostane anoniman, neodoljivo podsjeća na Beograd na vodi, u kojem su izgrađene gotovo identične zgrade, skoro kopije onih Novopečerske Lipki.

Sumnjivi političari, tajkuni, mafija…

Osim Ukrajinaca, koji su do svog velikog bogatstva došli zaobilaznim i sumnjivim putevima, političara i mafije, u tom naselju žive, trajno ili povremeno, kriminalci i biznismeni sa svih strana svijeta. Kada šetate njegovim ulicama, čućete engleski, arapski, ruski, ali i balkanske jezike, među kojima dominira – srpski, piše Nova.rs.

"Jasno je da nije u pitanju obično naselje. Novopečerske Lipki su zapravo grad u malom, ali samo za opasne i bogate njuške. Tu svega ima, ali previše. U mnogo većem obimu nego što su realne potrebe njegovih žitelja. Ogromne teretane u koje staje 5.000 ljudi, a nikad nema više od 50, olimpijski bazeni, škole, vrtići, igrališta, prodavnice, luksuzni restorani… Ono što čudi je što nema kockarnica, ni noćnih klubova, jer naselje je, uprkos prirodi posla njegovih stanovnika, bez noćnog života. Mirno i porodično – oličenje ironije. Ipak, iako nema barova, elitna prostitucija dostupna je – elitnim mušterijama".

U Novopečerske Lipki mogu da uđu isključivo i samo oni koji tu žive. Niko ko nema prebivalište, ne može proći „zlatne“ kapije. Na svakom izlazu iz naselja nalazi se punkt i rampa sa stražarima naoružanim do zuba, čak i sa dugim cijevima, koji provjeravaju ko ulazi, a ko izlazi u slobodan svijet. Ne puštaju čak ni taksi vozila, osim po pozivu i kada se prijave.

Uz sve ove činjenice, pravo je čudo kako je izvršen atentat na Radoja Zvicera, a još je čudnije kako su atentatori uspjeli da pobjegnu i napuste ovo strogo čuvano „utvrđenje“, piše srpski portal.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Detectiv-info

Prema navodima izvora iz ukrajinske policije, poznatog redakciji Nova.rs, to je i razlog zašto je veliki broj ljudi iz službe obezbjeđenja izgubio posao, poslije ovog napada. "Naravno, atentatori su na kraju uhvaćeni, jer je svaki metar Lipki pokriven kamerama", dodaje se u tekstu.

Kvadrat od 5.000 eura

Ako želite da kupite nekretninu u najraskošnijem naselju Kijeva, potrebno je da za kvadrat stana odvojite oko 5.000 eura, što je za cijene u ostalim djelovima glavnog grada, nezamislivo velika suma. Prosječna večera u restoranu u Lipkima, duplo je skuplja od najskuplje u elitnom beogradskom restoranu, piše Nova.rs. U Novopečerskim Lipkima nema hotela. Sve zgrade su stambene, sa potrebnim pratećim objektima i infrastrukturom.

Prema rečima izvora srpskog portala, vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, imao je stan u Dragomirovoj ulici, glavnoj u ovom naselju. "Interesantno je da policija Ukrajine sumnja da u istoj ulici stanove imaju vođe još nekih kriminalnih grupa, upravo iz Crne Gore", dodaje se u tekstu. U Kotoru, odakle dolaze najpoznatiji klanovi, kako navodi Nova.rs, njihovi porodični domovi udaljeni su samo nekoliko stotina metara jedni od drugih, ali izgleda da su tu istu razdaljinu zadržali i u Kijevu, navodi izvor iz tamošnje policije

Među žiteljima Novopečerskih Lipki, Ukrajinci čine 40, dok je procenat svjetskih „biznismena“ i kriminalaca čak 60 odsto. U naselju vlada potpuni red, svi su enormno bogati, a do slučaja sa vođom kavačkog klana, nije zabilježen nijedan incident, a kontakt među komšijama je, razumije se, sveden na minimum.

Kriminalna SBU

Inače, sve stanovnike ovog naselja, kontroliše i nad njima bdi SBU (Služba bezbjednosti Ukrajine), za koju sagovornik portala Nova.rs tvrdi da je zapravo žila kucavica svih mafijaških veza i da su na vrhu svih kriminalnih operacija.

„Otimaju firme, ubijaju, ucjenjuju… a kada je korupcija u pitanju, Srbija je za Ukrajinu, vrhunac demokratije i zakona prava, odnosno ’mala maca’“ kaže izvor portala.

Na ulicama se ne može vidjeti automobil čija je vrijednost ispod 50.000 eura, a pretežno se voze džipovi zatamnjenih stakala. Za volanom crnog džipa najčešće se može videti žena, ali tek kad iz njega izađe, jer su stakla neprovidna i neprobojna. Ulice su kao sajam automobila mercedesa, bentlija, ferarija…

Šef kavačkog klana, Radoje Zvicer, 26. maja džogirao je u naselju Novopečerske Lipki, kada su ga dvojica muškaraca presrela i počela da pucaju u njega, podsjeća srpski portal. Pogođen je sa čak pet metaka. Ukrajinski mediji tvrde da su se napadači udaljili jer je Zvicerova supruga, Tamara, pucala na njih. Pokušaj likvidacije Zvicera, kako zaključuje Nova.rs u tekstu, povezuje se sa ratom koji njegov klan godinama vodi sa suparničkom škaljarskom kriminalnom grupom iz Crne Gore.

Preporučujemo za Vas