Mladić u Njemačkoj prijetio terorističkim napadom na muslimane

Mladić starosti od 21 godine navodno je bio inspiriran zločinom koji je počinio napadač na džamiju u Krajstčerču na Novom Zelandu ubivši 51 osobu, objasnili su iz kancelarije tužioca u Celeu u Donjoj Saskoj

930 pregleda 0 komentar(a)
Novi Zeland, Foto: Shutterstok
Novi Zeland, Foto: Shutterstok
Ažurirano: 08.06.2020. 14:11h

Mlađi muškarac iz Njemačke koji je na internetu prijetio muslimanima ubistvom sada će se suočiti s istragom zbog tog postupka, potvrdili su u ponedjeljak iz njemačkog tužiteljstva.

Mladić starosti od 21 godine navodno je bio inspiriran zločinom koji je počinio napadač na džamiju u Krajstčerču na Novom Zelandu ubivši 51 osobu, objasnili su iz kancelarije tužioca u Celeu u Donjoj Saskoj.

Policija je tokom pretrage stana osumnjičenog pronašla oružje, a na njegovom računu dokumente s ekstremističkim sadržajem.

Kako je navedeno u saopštenju tužilaštva prijetnju na internetu osumnjičeni je postavio 29. Maja, no pretpostavlja se da je već duže planirao napad u kojemu bi prouzrokovao velik broj žrtava s ciljem da privuče medijsku pažnju.

Taj je 21-godišnjak priveden dan nakon što je sud izdao nalog za njegovo privođenje pod optužbom za kršenje zakona prijetnjama počinjenjem zločina, nabavom oružja i finansiranjem terorizma.

Policijski odjelenje zaduženo za borbu protiv terorizma preuzeo je istragu o ovom slučaju.

Bonus video: