nesuglasice oko prava na prirodne resurse

Uslijed napetosti Grčka i Italija potpisale sporazum o demarkaciji morskih granica

On je naveo da je danas dobar dan za Grčku, Italiju, Evropu i cio Mediteran, dodajući da je sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i Konvencijom UN o pomorskom pravu

566 pregleda 0 komentar(a)
Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias (desno) i njegov talijanski kolega Luigi Di Maio (lijevo) potpisuju sporazum nakon njihovog sastanka, u Atini, Foto: AP
Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias (desno) i njegov talijanski kolega Luigi Di Maio (lijevo) potpisuju sporazum nakon njihovog sastanka, u Atini, Foto: AP

Grčka i Italija potpisale su danas sporazum o demarkaciji morskih granica, uslijed napetosti u mediteranskom regionu oko prava na prirodne resurse.

Sporazum su potpisali ministri spoljnih poslova tih zemalja tokom posjete italijanskog ministra Luiđi Di Maja Atini, a grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je povodom toga da se sporazum koji je potpisan bavio problemom starim 40 godina.

On je naveo da je danas dobar dan za Grčku, Italiju, Evropu i cio Mediteran, dodajući da je sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i Konvencijom UN o pomorskom pravu.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias rekao je nakon potpisivanja sporazuma da je njime između dva susjeda označena ekskluzivna ekonomska zona, morsko područje u kojem država ima pravo na istraživanje energije i korišćenje morskih resursa, kao i ribolovna prava.

Dendias se osvrnuo i na potpisivanje sličnog sporazuma između Turske i Libije prošlog novembra, rekavši da se razgraničenje pomorskih zona vrši u skladu sa međunarodnim pravom, a ne neutemeljenim sporazumima poput ovog.

On je takođe naveo da je sa italijanskim ministrom pričao i o eskalaciji turskih kršenja zakona protiv Grčke, ukazujući na zahtjev turske naftne kompanije da "buši na grčkom teritorijalnom dijelu".

Nato saveznici Grčka i Turska imaju dugotrajne sporove, uključujući i one o teritorijalnim pravima u Egejskom moru.

Preporučujemo za Vas