U SKLADU SA PREPORUKAMA EVROPSKE KOMISIJE

Francuska od prvog jula postepeno otvara svoje spoljašnje šengenske granice

Državljani iz evropskih zemalja (EU, kao i iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Vatikana) osim Španije i Velike Britanije, moći će da uđu u Francusku bez restrikcije

744 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Francuska će od 1. jula postepeno otvoriti svoje spoljašnje šengenske granice, saopštili su francuski ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Žan-Iv Le Drian i Kristof Kastaner.

Odluka je donijeta u skladu sa preporukama Evropske komisije i otvoranje granica će se sprovoditi postepeno u zavisnosti od epidemiološke situacije u drugim zemljama i skladu sa mjerama usvojenim na nivou Evropske unije (EU), naveli su Le Drian i Kastaner u zajedničkom saopštenju.

Strani studenti, bez obzira na nacionalnost, će moći da dođu u Francusku i organizovanje njihovog prijema će biti favorizovano.

Ministri su rekli da će evropske unutrašnje granice biti otvorene 15. juna i biće ukinute sve restriktivne mjere uvedene u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Državljani iz evropskih zemalja (EU, kao i iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Vatikana) osim Španije i Velike Britanije, moći će da uđu u Francusku bez restrikcije.

Španija i Velika Britanija su uvele restrikcije tako da će Francuska i dalje primjenjivati mjere reciprociteta. U tim dvijema zemalja su uvedene mjere karantina od 14 dana za putnike koji ulaze na njihove teritorije. Ta mjera u Španiji će trajati do 21. juna, a u Velikoj Britaniji do daljeg.