francuska očekuje ekonomski pad od 11 odsto

Makron: Radićemo na izgradnji Evrope koja će biti manje zavisna od Kine i SAD-a

“Ova muka pokazala je sve slabosti i greške, našu zavisnost od drugih kontinenata da dođemo do neke robe”, rekao je Makron u obraćanju naciji, prenosi Capital.ba

1966 pregleda 4 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Shutterstock
Emanuel Makron, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2020. 10:50h

Francuski predsjednik, Emanuel Makron, saopštio je da će raditi na izgradnji Evrope koja će biti manje zavisna od Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Ova muka pokazala je sve slabosti i greške, našu zavisnost od drugih kontinenata da dođemo do neke robe”, rekao je Makron u obraćanju naciji, prenosi Capital.ba.

Koronavirus pokazao je koliko Francuska i ostatak Evrope zavise od lanca snabdijevanja iz Kine i drugih dijelova svijeta.

Makron je naveo da ubrzava planove ublažavanja mjera restrikcije kako bi što prije otvorio ekonomiju.

Obećao je da troškovi održavanja kompanija i radnih mjesta, tokom najgore ekonomske krize od Drugog svjetskog rata, neće pasti na domaćinstva kroz poreze.

Restorani i kafići u Parizu od sjutra počinju da rade.

Vlada očekuje ekonomski pad od 11 odsto ove godine.

Epidemija koronavirusa pokazala je koliko je Francuska zavisna od globalnog lanca snabdijevanja od automobilske industrije do smart telefona i lijekova.

“Jedini odgovor je graditi novi, snažniji ekonomski model, raditi i proizvoditi više i ne oslanjati se na druge”, rekao je Makron.

Preporučujemo za Vas