Pred predsjedničke izbore u Bjelorusiji uhapšen jedan od vodećih protivnika Lukašenka

Vlasti, koje su navele da je danas petnaestak osoba privedeno u sklopu istrage o toj banci, nastavile su pritisak na pristalice mogućih kandidata opozicije na izborima, zakazanim za 9. avgust, uprkos epidemiji koronavirusa koju šef države Lukašenko minimizira

1700 pregleda 4 komentar(a)
Viktor Babariko, Foto: Shutterstock
Viktor Babariko, Foto: Shutterstock

Bjeloruski opozicionar Viktor Babariko, koji važi za vodećeg takmaca šefa države Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima u avgustu, uhapšen je pod optužbom za prevaru, piše portal N1.

Vlasti su pretresle dom tog bivšeg bankara, koji je treća osoba s namjerom da se kandiduje na predsjedničkim izborima, koja se suočava s policijom ili pravosuđem.

Babariko je "pokušao je da vrši pritisak na svjedoke i sakrije tragove počinjenih krivičnih djela, a nedavno je sa bankarskih računa izvukao veliku količinu novca", saopštile su istražne vlasti.

Istražitelji navode da je Barabiko na čelu organizovane grupe, koju čine sadašnji i bivši zaposleni u banci "Belgazprombank", koju je on nekada vodio. Ta grupa je odgovorna za malverzacije i pranje novca u iznosu od više od 60 miliona dolara. Babariko je uhapšen upravo kada je trebalo da ode u izbornu komisiju i preda dokumenta za kandidaturu na predsedničkim izborima.

Vlasti, koje su navele da je danas petnaestak osoba privedeno u sklopu istrage o toj banci, nastavile su pritisak na pristalice mogućih kandidata opozicije na izborima, zakazanim za 9. avgust, uprkos epidemiji koronavirusa koju šef države Lukašenko minimizira.

Lukašenko je na vlasti u Bjelorusiji još od 1994. godine.

Bonus video: