BILA BI "fatalna za izglede izraelsko palestinskog mira"

Hiljadu evropskih poslanika pozvalo na akciju protiv aneksije Zapadne obale

Protiv aneksije sinoć je u Tel Avivu demonstriralo oko 2.500 ljudi

5083 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ariel Schalit
Ilustracija, Foto: Ariel Schalit

Više od hiljadu poslanika širom Evrope potpisalo je saopštenje protiv planirane izraelske aneksije djelova Zapadne obale, pozivajući na odlučnu akciju kako bi se to spriječilo i kaznene mjere ako se desi.

"Mi parlamentarci širom Evrope posvećeni smo na pravilima zasnovanom globalnom poretku, dijelimo ozbiljnu zabrinutost zbog plana predsjednika SAD, DonaldaTrampa, za izraelsko palestinski sukob i izglede za skoru izraelsku aneksiju teritorije Zapadne obale. Mi duboko brinemo o presedanu koji će to stvoriti za međunarodne odnose generalno", navodi se u saopštenju.

Mirovni plan SAD koji je osnova za nastojanja premijera Izraela Benjamina Netanjahua da anektira dolinu Jordan i sva jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, počev od 1. jula nije u skladu sa "međunarodno dogovorenim parametrima i principima", dodaje se u saopštenju.

Uz to se ocjenjuje da bi aneksija bila "fatalna za izglede izraelsko palestinskog mira" i da bi bila izazov za "najosnovnije norme kojima se rukovode međunarodni odnosi".

Saopštenje su potpisali poslanici raznih partija iz 25 zemalja, uključujući i onih koje se smatraju vrlo prijateljskim prema Izraelu, poput Njemačke i Mađarske.

U njemu se pozivaju evropski lideri da "odlučno djeluju u odgovoru na te izazove" i navodi da "Evropa mora da predvodi" u zajedničkom djelovanju međunarodnih aktera radi sprečavanja aneksije i očuvanja izgleda za rješenje sukoba između dva naroda po modelu dvije države.

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borel, obećao je da aneksija neće proći bez osporavanja. 

Ako ne bude adekvatnog odgovora druge zemlje će se ohrabriti da ne poštuju osnovne principe međunarodnog prava, zaključuje se u saopštenju evropskih poslanika. 

Protiv aneksije sinoć je u Tel Avivu demonstriralo oko 2.500 ljudi.

Na skupu održanom uz poštovanje mjera fizičkog distanciranja zbog skoka broja zaraženih koronavirusom govorile su poznate ličnosti, bivši obavještajci, glumci, aktivisti, preduzetnici, prenose izraelski mediji. 

Upozoreno je između ostalog na bezbjednosne rizike povezane s aneksijom, međunarodne prijetnje i propast legitimiteta i morala. 

Preporučujemo za Vas