EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tokom pandemije

Program predviđa da se mladima u doba od 15 do25 godina u roku od najvise četri mjeseca po završetku obrazovanja ili početka nezaposlenosti osigurava ponuda za posao,ponuda za pripravnički ili ponuda za povratak u obrazovanje.

1696 pregleda 0 komentar(a)
Evropska Komisija, Foto: Shutterstock
Evropska Komisija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.07.2020. 13:02h

Evropska komisija (EK) pozvala je u srijedu države članice Evropske unije (EU) da se bore protiv nezaposlenosti među mladima, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa značajno porasla.

EK je, u cilju borbe protiv nezaposlenosti među mladima, predložila širenje postojećeg programa Garancija za mlade, koji je uveden 2013. godine.

Program predviđa da se mladima u dobi od 15 do 25 godina u roku od najviše četiri mjeseca po završetku obrazovanja ili početka nezaposlenosti osigura ponuda za posao, ponuda za pripravnički ili ponuda za povratak u obrazovanje.

EK želi da se ta starosna granica povisi na 29 godina, prenosi SEEbiz.

Potpredsjednik EK, Valdis Dombrovskis, upozorio je na činjenicu da je tokom pandemije koronavirusa nezaposlenost među mladima rasla dvostruko brže od opšte stope nezaposlenosti.

Sada iznosi 15,4 odsto, iz EK upozoravaju da bi mogla porasti na nivo iz 2008. godine, kada je u nekim članicama zabilježena stopa od 50 odsto.

Predlozi EK neobvezujuće su preporuke koje države članice EU mogu prihvatiti.

Bonus video: