ODLUKA RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Na zidu drži slike ruskog cara i Staljina: Raščinjen monah koji negira opasnost od koronavirusa

Pandemiju koronavirusa otac Sergej je proglasio nepostojećom, a elektronske potvrde u Moskvi i nekim drugim regionima uvedene radi suzbijanja epidemije osudio je kao "satanistički elektronski kamp"

18245 pregleda 14 komentar(a)
Sergej prilikom jednog obraćanja novinarima, Foto: AP
Sergej prilikom jednog obraćanja novinarima, Foto: AP

Ruska pravoslavna crkva raščinila je danas monaha koji je negirao opasnost od koronavirusa, kritikovao restriktivne mjere Kremlja uvedene radi suzbijanja epidemije i preuzeo kontrolu nad manastirom.

Crkveni sabor u Jekaterinburgu odlučio je da razriješi oca Sergeja koji je pažnju javnosti privukao pozivajući vjernike da otkažu poslušnost liderima Crkve i da ne poštuju odluku o zatvaranju vjerskih objekata tokom pandemije koronavirusa.

Otac Sergej nije došao na današnju sjednicu i odbacio je odluku.

Na snimku koji je objavio jedan od njegovih pristalica, poziva sljedbenike da dođu da brane ženski manastir u gradu Srednjeuraljsk u koji je zatvoren u junu.

Crkva je u maju zabranila ocu Sergeju da obavlja svešteničke dužnosti, ali je on nastavio da drži propovijedi, a u junu je preuzeo kontrolu nad manastirom blizu Jekaterinburga koji je osnovao prije više godina.

Brojni volonteri, među kojima su bili i učesnici ratnog sukoba proruskih separatista i ukrajinskih snaga na istoku te zemlje, pomogli su mu u sprovođenju pravila, dok su dotadašnja igumanija i nekoliko časnih sestara napustile manastir.

Pandemiju koronavirusa otac Sergej je proglasio nepostojećom, a elektronske potvrde u Moskvi i nekim drugim regionima uvedene radi suzbijanja epidemije osudio je kao "satanistički elektronski kamp".

Vakcine koje se prave za koronavirus opisuje kao dio globalne zavjere za kontrolu masa putem čipova.

U prošlomjesečnom snimku iz njegove monaške sobe, na čijim su zidovima ikone i slike ranijih crkvenih poglavara, ali i posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i sovjetskog komunističkog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, otac Sergej je upozorio crkvene zvaničnike da će silom morati da zauzmu manastir da bi ga izbacili.

Preporučujemo za Vas