rasno profilisanje može da dovede do "institucionalizacije rasizma"

Savjet Evrope poziva na zakonsku zabranu rasnog profilisanja

"Rasno profilisanje je specifičan oblik rasne diskriminacije i mora biti izričito zabranjeno zakonom", insistira komisija SE i ukazuje na "osećaj ponižavanja i nepravde" koji su doživjele grupe na udaru te prakse

4521 pregleda 0 komentar(a)
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock
Savjet Evrope, Foto: Shutterstock

Komisija Savjeta Evrope za borbu protiv rasizma upozorila je na rasno profilisanje u policiji koje može da dovede do "institucionalizovanog rasizma", i da zato mora biti "izričito zabranjeno zakonom".

"Rasno profilisanje je specifičan oblik rasne diskriminacije i mora biti izričito zabranjeno zakonom", insistira komisija SE i ukazuje na "osećaj ponižavanja i nepravde" koji su doživjele grupe na udaru te prakse.

Prema Evropskom sudu za ljudska prava, koji kontroliše poštovanje osnovnih prava u 47 zemalja članica Savjeta Evrope, rasno profilisanje može da dovede do "institucionalizacije rasizma", ističe se u saopštenju.

Komisija za borbu protiv rasizma zato je pozvala države članice da "preduzmu mjere u toj oblasti, od razvoja procedura regrutovanja, koje obezbjeđuju da sastav policije odražava raznolikost stanovništva, do stvaranja potpuno nezavisnih tijela zaduženih za istrage o optužbama za zloupotrebu od strane policije".

Ta institucija se nada da trenutna debata o policijskom nasilju i rasizmu, koja je pokrenuta nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koga je u SAD ubio bijeli policajac, daje priliku državama da pošalju jasnu poruku o nultoj toleranciji i da "podignu svest o istorijskoj dimenziji rasizma i nejednakosti, posebno kolonijalizma i ropstva".

UN su u izveštaju za 2019. definisale rasno profilisanje kao "svaki čin snaga reda kada se koriste generalizacijama zasnovanim na rasi, boji, porijeklu, nacionalnosti ili etničkoj pripadnosti, a ne na pojedinačnom pristupu ili objektivnim dokazima" za pretresanje, provjeru identiteta ili za istrage.

Preporučujemo za Vas