obrazložila program njemačkog predsjedništva

Merkel: Zemljama Zapadnog Balkana dati perspektivu članstva u EU

Kancelarka Merkel je navela da Njemačka, kao predsjedavajuća EU, do kraja godine teži pokretanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i "u krajnjem slučaju i s Albanijom", a ponovila je da je bitno i partnerstvo s Afrikom, posebno kad je riječ o pritisku migranata

8006 pregleda 2 komentar(a)
Merkel, Foto: AP
Merkel, Foto: AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas u Evropskom parlamentu obrazložila program njemačkog predsjedništva Evropskom unijom (EU) i istakla da "treba stremiti napretku za zemlje Zapadnog Balkana kojima treba dati perspektivu ulaska u članstvo".

Kancelarka Merkel je navela da Njemačka, kao predsjedavajuća EU, do kraja godine teži pokretanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i "u krajnjem slučaju i s Albanijom", a ponovila je da je bitno i partnerstvo s Afrikom, posebno kad je riječ o pritisku migranata.

Angela Merkel je kazala da EU mora djelovati odlučno i solidarno, pomažući najviše onim zemljama koje su najteže pogođene posljedicama pandemije koronavirusa i posebno istakla važnost usvajanja velikog finansijskog plana podrške od 750 milijardi eura, čemu su bitno doprinijeli Njemačka, Francuska i Evropska komisija, uz pomoć koju će cijela Unija dobiti iz višegodišnjeg budžeta od preko hiljadu milijardi eura.

"Evropskoj uniji je potrebna snažna spoljna i bezbjednosna politika, Evropa i svijet preživljavaju korjenite potrese i promjene", rekla je njemačka kancelarka i stavila do znanja da je Evropskoj uniji potrebno transatlantsko partnerstvo s Amerikom.

Ali, kako je ukazala Angela Merkel, "riječ je o transatlantskom savezništvu čije su članice evropske zemlje i u kojem one mnogo više moraju računati na sebe same".

"Svjetski poredak se mijenja nevjerovatnom brzinom i", istakla je ona, "na nama je spoznaja kakvu Evropu želimo, da li je to Evropa sloboda, identiteta u razdoblju mondijalizacije".

Ona je kazala da Evropa mora do 2050. godine imati na zakonskoj obavezi utemeljen preobražaj zaštite prirodne sredine, uz prelazak na ekonomiju i energetiku bez zagađivanja okoline i preduzeća oslonjena na inovacije.

Merkel je kao treći prioritet njemačkog predsjedavanja Unijom naglasila temeljit prelazak na digitalnu, numeričku privredu, predočivši da ljudi u Evropi ne smiju nikako da se boje da će time biti žrtvovani milioni radnih mjesta, već naprotiv biće više sigurnosti za celu EU.

Njemačka kancelarka je objasnila da se Evropa posljednjih godina suočila s velikom zavisnošću od drugih svjetskih centara kad je riječ o digitalnoj, numeričkoj tehnologiji, a potrebe su naglo porasle.

"Zato je životno važno da Evropa stekne numerički, digitalni suverenitet kad su u pitanju veštačka inteligencija, kvantna fizika… a zato moramo obezbijediti i svoju odbranu od sajber kriminala i kampanja dezinformacija", stavila je do znanja Merkel.

I, kako je predočila, demokratiji je potrebna istina i otvoren uvid u zbivanja, čime se onemogućavaju i laži i populizam, uključujući sadašnju krizu pandemije koronavirusa.

Preporučujemo za Vas