predlog zemljama članicama eu

Njemačka traži sankcije za Rusiju zbog hakerskih napada na Bundestag

Njemačka vlada traži uvođenje sankcija pozivajući se na okvir Savjeta Evropske unije iz 2017. kojim se omogućuje uvođenje mjera za odvraćanje od sajber napada

2119 pregleda 2 komentar(a)
Kancelarka Angela Merkel, Foto: AP Photo
Kancelarka Angela Merkel, Foto: AP Photo

Njemačka vlada je zemljama članicama Evropske unije predložila sankcije protiv Rusije zbog hakerskog napada na Bundestag prije pet godina, javlja Njemačka novinska agencija.

"Njemačka vlada polazi od toga da je u hakerski napad na IT mrežu Bundestaga u majju 2015. bio umiješan jedan službenik obavještajne službe ruske vojske GRU. Zbog toga je vlada svojim partnerima iz Evropske unije predložila uvođenje zajedničkih sankcija protiv Moskve", javlja dpa pozivajući se na odgovor koji je poslanički klub stranke Ljevica dobio na upit njemačkoj vladi.

Njemačka vlada traži uvođenje sankcija pozivajući se na okvir Savjeta Evropske unije iz 2017. kojim se omogućuje uvođenje mjera za odvraćanje od sajber napada.

"Njemačka vlada je prijedloge za sankcije protiv Rusije potkrijepila obilnim paketom dokaza do kojih su došli istražni organi i podacima obavještajnih službi", stoji u odgovoru njemačke vlade poslaničkom klubu Ljevice.

Portparol Evropske unije je rekao kako zemlje članice mogu podnositi predloge za sankcije o kojima onda mora jednoglasno odlučiti Savjet EU.

Merkel: Nečuveni skandal

Njemačka kancelarka je svojevremeno, oslanjajući se na rezultate istrage, govorila o "nečuvenom i skandaloznom" slučaju, podsjeća Hina.

Portparol poslaničkog kluba Ljevice za pitanja Evropske unije Andrej Hunko smatra da je uvođenje sankcija "pogrešan odgovor" na ovakve napade. On, osim toga, strahuje da je veza koja vodi prema Rusiji možda "lažna i namjerno postavljena".

Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu je početkom maja podiglo optužnicu protiv ruskog državljanina Dmitrija Badina kojeg se sumnjiči da je kao pripadnik jedne hakerske grupe učestvovao u napadu na IT mrežu Bundestaga.

Tom prilikom je, kako se pretpostavlja, velika količina podataka, prije svega elektronske pošte poslanika, prebačena na jedan server u inostranstvu.

Preporučujemo za Vas