Vatikan dao smjernice za istraživanje seksualnog zlostavljanja djece od strane sveštenika

Danas objavljeni dokument ne donosi nove standarde, već obrazac za prijavu zločina. Upozoreni zvaničnik mora da saopšti identitet osumnjičenog sveštenika, ministarstva, datum događaja i ime žrtve, mjere koje je preduzela crkvena vlast, a u slučaju krivičnog postupka, ime tužioca i advokata

7744 pregleda 8 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP Photo
Papa Franjo, Foto: AP Photo

Vatikan je na inicijativu pape Franje danas izdao smjernice sveštenicima o postupku istrage seksualnog zlostavljanja maloljetnika u okrilju crkve.

Taj dokument je "instrument" za pomoć crkvenim vlastima u "delikatnom zadatku korektnog vođenja slučajeva" koji uključuju sveštenike "kada su optuženi" za zloupotrebu maloljetnika, objasnio je u saopštenju španski kardinal Luis Ladaria Ferer.

Papa Franja kome je borba protiv seksualnih napada u okviru Katoličke crkve jedan od prioriteta, u februaru 2019. se na sastanku sa 114 predsjednika biskupskih konferencija obavezao da će "dati jedinstvene smjernice za crkvu", prije svega pravne reference koje su već na snazi na građanskom i kanonskom nivou.

Danas objavljeni dokument ne donosi nove standarde, već obrazac za prijavu zločina. Upozoreni zvaničnik mora da saopšti identitet osumnjičenog sveštenika, ministarstva, datum događaja i ime žrtve, mjere koje je preduzela crkvena vlast, a u slučaju krivičnog postupka, ime tužioca i advokata.

Katoličku crkvu već godinama potresaju skandali sveštenika-pedofila koji su zlostavljali djecu u više zemalja, posebno u SAD, Čileu i Njemačkoj.

Bonus video: