Identifikovali šest tipova kovida-19

Ova otkrića mogla bi da pomognu ljekarima da predvide koji oboljeli od kovida-19 su izloženi najvećem riziku

32585 pregleda 115 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Britanski naučnici koji su analizirali podatke prikupljene preko aplikacije za praćenje simptoma kovida-19 otkrili su da postoji šest tipova ove bolesti koje se razlikuju po simptomima.

Tim sa Kraljevog koledža u Londonu je utvrdio da se šest tipova bolesti odnosi i na stepene ozbiljnosti infekcije, i na vjerovatnoćui da li će pacijentu biti potrebna pomoć pri disanju - poput kiseonika ili respiratora - ukoliko su hospitalizovani.

Ova otkrića mogla bi da pomognu ljekarima da predvide koji oboljeli od kovida-19 su izloženi najvećem riziku i vjerovatno će im biti potrebna bolnička njega u budućim talasima epidemije.

„Ukoliko petog dana možete predvidjeti ko su te osobe, onda imate vremena da im puržite pomoć i rane intervencije poput praćenja nivoa kiseonika i šećera u krvi i da se pobrinete da su adekvatno hidrirani“, kazala je za Rojters Kler Stivs ljekarka koja je učestvovala u studiji.

Pored kašlja, groznice i gubitka čula mirisa - često isticana tri ključna simtpoma kovida-19 - prikupljeni podaci pokazuju i ostale simptome poput glavobolje, bola u mišićima, malaksalosti, dijareje, zbunjenosti, gubitka apetita i poteškoća u disanju.

Studija, objavljena juče ali koju nijesu potvrdili nezavisni naučnici, opisuje šest tipova kovida-19:

  1. Sličan prehladi bez povišene temperature: Glavobolja, gubitak čula mirisa, bol u mišićima, kašalj, bol u grlu, bol u grudima.
  2. Sličan prehladi uz povišenu temperaturu: Glavobolja, gubitak čula mirisa, kašalj, bol u grlu, promuklost, temperatura, gubitak apetita.
  3. Gastrointestinalni: Glavobolja, gubitak čula mirisa, gubitak apetita, dijareja, bol u grlu, bol u grudima, bez kašlja.
  4. Ozbiljni prvi stepen, iscrpljenost: Glavobolja, gubitak čula mirisa, gubitak apetita, kašalj, povišena temperatura, promuklost, bol u grudima, malaksalost.
  5. Ozbiljni drugi stepen, zbunjenost: Glavobolja, gubitak čula mirisa, gubitak apetita, kašalj, groznica, promuklost, bol u grudima, malaksalost, zbunjenost, bol u mišićima
  6. Ozbiljni treći stepen, abdominalni i respiratorni: Glavobolja, gubitak čula mirisa, gubitak apetita, kašalj, groznica, promuklost, bol u grlu, bol u grudima, zbunjenost, bol u mišićima, poteškoće u disanju, dijareja bol u stomaku.

Pacijenti sa kliničkom slikom prikazanom u tipovima 4,5 i 6 imaju veću vjerovatnoću da završe u bolnici i vjerovatno će im biti potrebna pomoć u disanju, kazali su istraživači.

Bonus video: