Velika Britanija obustavlja izručenja i prodaju oružja Hongkongu zbog kineskog zakona

"Zaštitićemo naše ključne interese. Staćemo u odbranu naših vrijednosti i tražićemo od Kine da poštuje međunarodne obaveze", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab

4272 pregleda 0 komentar(a)
Zastave Hongkoga i Kine u Hongkongu, Foto: Reuters
Zastave Hongkoga i Kine u Hongkongu, Foto: Reuters

Velika Britanija je danas suspendovala sporazum o izručenju s Hongkongom i blokirala prodaju oružja toj autonomnoj kineskoj teritoriji nakon što je Peking usvojio oštar zakon o nacionalnoj bezbjednosti.

U vrijeme rastućih tenzija Londona i Pekinga, britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je danas u parlamentu da je zabrinut zbog novog kineskog zakona i navoda o kršenju ljudskih prava u Kini, naročito povodom tretmana Ujgura, muslimanske manjine na sjeverozapadu zemlje.

Nove britanske mjere opisao je kao "razumne i proporcionalne".

"Zaštitićemo naše ključne interese. Staćemo u odbranu naših vrijednosti i tražićemo od Kine da poštuje međunarodne obaveze", rekao je Rab.

London je slijedio primjer SAD, Australije i Kanade kada je suspendovao sporazume o izručenju s Hongkongom, koji je dobio specijalan status kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini 1997. godine.

Britanska vlada je naročito osjetljiva na dešavanja u Hongkongu pošto je Peking 1997. prihvatio princip "jedna zemlja, dva sistema" koji je garantovao očuvanje ekonomskih i društvenih tradicija te teritorije u periodu od 50 godina poslije njenog vraćanja u sastav Kine, odnosno do 2047.

Međutim, strog zakon o nacionalnoj bezbjednosti za Hongkong koji je nedavno usvojila komunistička vlast Kine mnogi vide kao napuštanje principa "jedna zemlja, dva sistema".

Pošto je Kina usvojila sporni zakon, Velika Britanija je optužila Peking za teško kršenje Zajedničke kinesko-britanske deklaracije na osnovu koje je Hongkong vraćen Kini i objavila da će omogućiti davanje britanskog državljanstva za oko tri miliona stanovnika Hongkonga.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje vjeruju da novi zakon ugrožava sporazum jer ograničava slobodu govora i nezavisnost sudstva u Hongkongu.

Kina je sporni zakon usvojila kao odgovor na prošlogodišnje višemjesečne masovne proteste pokreta za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda u Hongkongu.

Protesti, često nasilni, otvoreno su bili usmjereni protiv centralne vlasti Kine i njoj lojalne vlasti Hongkonga.

Prema novom zakonu, za promovisanje separatizma Hongkonga predviđena je kazna doživotnog zatvora, dok je u nekim slučajevima predviđeno vođenje procesa pred sudovima Kine.

Rab je rekao da to znači da bi ljudima koje bi London eventualno izručio Hongkongu moglo da bude suđeno pred kineskim sudovima.

Bonus video: