Otkaz uredniku znak da Orban pojačava napad na medije

Smjena urednika portala Index.hu dodatno će zategnuti odnose između Budimpešte i EK koja je zabrinuta za slobodu medija u zemlji

1537 pregleda 1 komentar(a)
Dul napušta zgradu u kojoj se nalazi Index.hu nakon što je dobio otkaz, Foto: Rojters
Dul napušta zgradu u kojoj se nalazi Index.hu nakon što je dobio otkaz, Foto: Rojters

Vlasnik vodećeg mađarskog nezavisnog portala, Index.hu, kazao je juče da je otpustio glavnog i odgovornog urednika, mjesec dana nakon što je urednik upozorio da je nezavisnost tog medija ugrožena od strane vlade.

Smjena Sabolča Dula pojačala je strahove mađarskih novinara da nacionalistička vlada premijera Viktora Orbana intenzivira napad na slobodu medija u toj zemlji.

Portal Index, koji je postavio takozvani „barometar nezavisnosti“ na stepen „u opasnosti“ kako bi ukazao na ono što smatra spoljašnjim pokušajima da se utiče na sadržaj, najveća je medijska organizacija koja se kritički odnosi prema vladi, navodi Rojters.

Zaposleni u portalu kazali su u saopštenju da je otpuštanje urednika „neprihvatljivo“ i da ga „ne mogu smatrati nikako drugačije osim otvorenim pokušajem pritiska, koji će dovesti do okončanja nezavisnog uređivanja“. Vlada poriče da se miješa u rad medija ali će ovaj slučaj vjerovatno izazvati novi sukob između Mađarske i Evropske komisije. Jedan visoki zvaničnik EK izrazio je zabrinutost za nezavisnost portala index.hu još 17. jula, rekavši da se taj medij bori za vrijednosti koje su „suštinske za demokratiju“, a Orban je ionako u sporu sa Briselom i to na više frontova.

Komisija je optužila Brisel da podriva vladavinu prava i započela je zakonsku proceduru koja bi mogla dovesti do finansijskih sankcija protiv Mađarske. Međutim, na samitu okončanom u utorak, lideri EU odložili su dogovor o mehanizmu koji bi finansijsku pomoć članicama bloka uslovio vladavinom prava, što je kompromis za koji analitičari kažu da će ohrabriti Orbana.

Predsjednik fondacije koja je vlasnik izdavača portala Index, Laslo Bodolaj, kazao je da Dul nije bio u stanju da kontroliše unutrašnje tenzije koje su izbile zbog navodnih pokušaja uticaja na rad redakcije. Bodolaj je kazao da je to dovelo do nesuglasica i pada prihoda jer su se oglašivači povukli. „Politička nezavinost Indexa nije ugrožena“, kazao je on u pismu zaposlenima.

Dul je kazao da vjeruje da je otpušten zbog obavještenja koja je objavljivao na portalu o pokušajima spoljašnjeg uticaja. „I dalje smatram da su bojazni zaposlenih opravdane i kao glavni urednik uradio sam ono što mi dužnost i savjest nalažu“, kazao je on za Rojters.

Zabrinutost za nezavisnost portala se produbila nakon što je provladin biznismen Mikloš Vasili stekao značajnu kontrolu nad finansiranjem sajta ove godine.

Rojters piše da Orban koristi pravne instrumente, promjene vlasničke strukture i utiče na oglašivače kako bi stvorio lojalnije medije. Nekoliko nezavisnih medija je zatvoreno, a uveo je i nova ograničenja na aktivnost medija nakon što je epidemija koronavirusa pogodila Mađarsku.

„Sloboda medija bi mogla biti žrtva koronavirusa“, kazao je Mikloš Hargitaj, predsjednik Mađarskog udruženja novinara.

Bonus video: