Pokvareno meso stiglo do 11 država EU

„Povlačenje i uništavanje mesa je u toku”, saopštila je Evropska komisija
2487 pregleda 0 komentar(a)
Poljska je jedna od najvećih izvoznica mesa u EU, Foto: Reuters
Poljska je jedna od najvećih izvoznica mesa u EU, Foto: Reuters

Jedanaest država Evropske unije je uvezlo junetinu iz poljske klanice koja je optužena da prodaje meso bolesnih krava i u toku su hitne provjere, kazali su juče zvaničnici EU.

Poljska je locirala 9,5 tona junetine iz sporne klanice, koja je sada zatvorena, od čega je 2,5 tona izvezeno.

„Povlačenje i uništavanje mesa je u toku”, saopštila je Evropska komisija.

Osim Poljske, pogođene zemlje su: Estonija, Finska, Francuska, Mađarska, Litvanija, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska, Njemačka i Slovačka.

Skandal je izbio nakon što su se poljski novinari infiltrirali u klanicu na sjeveroistoku zemlje i tajno snimili kako bolesne krave dopremaju noću i bez nadzora veterinara procesuiraju njihovo meso i označavaju kao podobno za ljudsku konzumaciju, podsjeća BBC.

Glavni poljski veterinar, Pavel Njemčuk je juče kazao da će poljske vlasti instalirati kamere u klanicama i angažovati više inspektora kako bi spriječili izvoz kontaminiranog mesa. On insistira da je meso koje se prodaje u poljskim radnjama bezbjedno i da je sumnjiva junetina brzo povučena.

U utorak, Poljska je aktivirala sistem EU za podizanje uzbune zbog opasnosti od hrane (RASFF) obavještavajući druge članice bloka, saopštila je EK. U EU, država izvoznica je odgovorna za inspekcije prije nego što meso stigne do stranih kupaca. Meso se ne pregleda na granici, jer jedinstveno tržišta EU podrazumijeva slobodan protok robe. EK navodi da, prije klanja, sve životinje treba da budu pregledane u prisustvu veterinara. Pravila EU, takođe, nalažu i veterinarsku inspekciju mesa nakon klanja.

Bonus video: