Nova žarišta i skok broja zaraženih u Italiji, vanredno stanje možda i do 31. oktobra

Prema navodima italijanskih medija, otkriven je klaster u regionu Molize, gdje je zaraženo sedam osoba porijeklom iz Venecuele, od kojih je pet stiglo u Кampobaso 7. jula iz Srbije

11203 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Italije, Foto: Beta/AP
Detalj iz Italije, Foto: Beta/AP

Italiji ponovo raste broj novih slučajeva i, prema posljednjim podacima, prvi put u posljednjih mjesec dana povećan je za više od 300, a širom zemlje identifikovana su nova žarišta, prenosi Nedeljnik.

Prema navodima italijanskih medija, otkriven je klaster u regionu Molize, gdje je zaraženo sedam osoba porijeklom iz Venecuele, od kojih je pet stiglo u Кampobaso 7. jula iz Srbije.

Do prije nekoliko nedjelja polovina italijanskih regiona bila je bez novih slučajeva kovida 19, dok je juče samo Dolina Aoste bila bez novooboljelih od tog virusa.

Među novim žarištima je Trento gdje su zabilježene desetine slučajeva, a virus je identifikovan i u jednom domu za stare u Bolonji, gdje ima 15 slučajeva pozitivnih.

Lombardija je i dalje najteže pogođen region Italije sa 81 novoobolelim od kovida, što je 30 više nego dan ranije, a u Laciju je broj novozaraženih povećan sa 16 na dnevnom nivou na 26 novih slučajeva, od kojih je 12 “iz uvoza”.

Italijanska vlada planira da produži vanredno stanje do 31. oktobra, a regionalni predsjednici razmatraju nove mjere za sprečavanje širenja virusa kovid 19, koje će se najprije odnositi na noćne izlaske i okupljanje ljudi.

Bonus video: